Des de la matinada del dimarts 3 de novembre, els mitjans estan seguint el recompte de vots de les eleccions a la presidència dels Estats Units. La Júlia Riera, periodista que ha estat vivint i treballant en aquest país, ens explica tots els detalls per entendre la importància d’aquests comicis i com funciona un procés electoral molt diferent del que, per exemple, tenim a Catalunya i Espanya.
El procés electoral: del caucus a la proclamació del president
El procés electoral comença amb el caucus, que enguany ha tingut lloc el 3 de febrer, on s’inicia el procés de primàries per escollir els candidats republicans i demòcrates que es disputaran la presidència.
Després de les primàries, es celebra una convenció per presentar el candidat guanyador. Enguany, el candidat demòcrata ha sigut Joe Biden i el republicà Donald Trump. La Júlia fa un breu perfil:
Cada un d’ells va acompanyat d’un vicepresident. En el cas de Biden és vicepresidenta, Kamala Harris. En el de Trump, repeteix amb Michael Pence:
Els dos partits han enfocat la pandèmia de Covid-19 de maneres molt diferents, tant durant la campanya com durant el dia de la votació:
Les eleccions sempre es celebren el dimarts després del primer dilluns de novembre. La Júlia explica els orígens d’aquesta data:
El sistema de votació funciona de manera indirecta a través d’unes figures anomenades electors. Cada Estat té un nombre determinat:
A més, per exercir el dret a vot cal haver-se registrat prèviament. Enguany, hi ha hagut rècord de participació:
La votació es pot fer o bé presencialment o bé per correu. Un vot per correu que Trump ha posat en dubte la seva validesa i ja ha anunciat accions legals:
A data de divendres 6 de novembre encara no es coneix el nom definitiu. El recompte està sent molt ajustat. La Júlia explica la importància dels Estats anomenats “frontissa”:
Enguany també ha tingut un pes important el vot llatí:
Un cop es confirmi el guanyador, què passarà? La pròxima data clau serà el 14 de desembre, quan els electors emetran el seu vot de manera formal:
L’últim pas serà la proclamació formal del president, que tindrà lloc el 20 de gener.
Per què estem pendents d’Estats Units?
La Júlia explica el pes dels Estats Units al món. Per exemple, la inestabilitat que ha provocat la incertesa d’aquestes eleccions:
Els dos candidats tenen polítiques globals oposades en temes clau com el canvi climàtic o les relacions comercials amb Europa: