Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Isaac Salvatierra: “El model cultural del poble l’hem de decidir entre tots”

El passat 13 d’abril va tenir lloc el ple extraordinari que va fer efectiva la moció de censura contra el govern d’ERC i va proclamar al candidat de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, com a nou batlle del municipi gràcies al suport de JuntsxCat i el PSC.

L’alcalde explica que la negociació entre Junts per Tiana i el PSC es va produir en dues fases, una per determinar el què i l’altra el com. El què, s’ha acabat reflectint en els 10 objectius urgents que es van presentar de cara a la moció de censura i que marcaran aquest any de legislatura:

 

El com, ha derivat en l’entrada dels socialistes al govern després que l’assemblea local en donés llum verda el passat 19 d’abril:

 

El dimarts 26 es va fer públic el cartipàs municipal, on es recullen les regidories i les funcions de cada un dels 7 membres del govern, i també s’han anomenat els primers comissionats i comissionades. L’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra, diu que està molt il·lusionat amb tot l’equip:

 

Salvatierra diu que durant aquestes dues setmanes de mandat ja ha notat el pes de la institució, un pes que l’omple “de responsabilitat i emoció”:

 

Primeres accions de govern

La primera acció que va dur a terme, just l’endemà de la moció de censura i la seva proclamació com a alcalde, va ser una reunió de treball a la residència i a la llar.

Afirma que va ser tota una declaració d’intencions a través de la qual volia transmetre un primer missatge contundent:

 

L’alcalde detalla que els regidors i regidores ja s’han posat a treballar i que durant el proper ple municipal, que tindrà lloc el dimarts 3 de maig, presentaran les primeres accions que han dut a terme.

Per exemple, diu que la regidora de Drets Socials, Susanna Capell, juntament amb el comissionat Miquel Santiago, han estat treballant en el tema de la residència i, en les pròximes hores, convocaran el Grup de Treball:

 

Pel que fa al regidor d’habitatge assequible, Jordi Marí, ha estat treballant per agilitzar l’adjudicació dels pisos de lloguer dels Vessants 2:

 

El regidor d’Esports, Albert Sales, amb l’ajuda del comissionat Xavier Doñate, han estat centrats en l’obertura de la piscina municipal i la licitació del bar:

 

La regidora d’Urbanisme sostenible i espai públic, Núria Amado, s’ha encarregat del tema de l’abocador il·legal a Les Costes:

 

I la regidora de Cultura, Cristina Comas, ha estat enfocada en Sant Jordi i la Festa dels Racons:

 

Nou model de governança

Durant el debat del ple de la moció de censura, Salvatierra va assegurar que el nou govern oferiria un nou model de governança popular i horitzontal. L’ara alcalde diu que l’aplicació d’aquest nou model es tradueix en una tendència cap a una sobirania més compartida:

 

De fet, posa com a exemple d’aquest nou model de governança el Consell de Cultura extraordinari que va tenir lloc el passat dimarts 26 d’abril a Can Riera:

 

En aquest sentit, tal com va definir a través de Twitter, la celebració d’aquest consell havia de servir de refundació i de punt de partida de quelcom nou:

 

Aquest canvi de governança també implica un canvi en la relació entre govern i oposició, més transparent i oberta:

 

Pel que fa a la transparència, en el fil de Twitter on va recollir el balanç de la seva primera setmana com a alcalde va dir que des de l’equip de govern es treballaria per “enfortir el sistema d’integritat institucional”. Salvatierra explica que això implica, a part de la transparència, també l’ètica pública i la recuperació de la figura del Síndic:

 

De fet, avança que donarà compte en el proper ple dels primers passos que han donat en relació amb el Síndic de Greuges:

 

Pressupostos municipals

En aquest mateix fil de Twitter també va dir que en les properes setmanes explicarien públicament la situació econòmica en què es troba l’Ajuntament de Tiana. El batlle especifica que ho faran públic quan tingui lloc la liquidació del pressupost del 2021:

 

Avança, però, que no s’esperava trobar-se els comptes tal com se’ls ha trobat:

 

Una de les prioritats del nou equip de govern és aprovar uns pressupostos per al 2022. Salvatierra assegura que el regidor d’Hisenda, Antonio Sánchez, està immers en el tema:

 

Des de l’equip de govern volen aconseguir, primer, quadrar els ingressos i les despeses; i, després, obrir el procés de negociació amb tots els grups municipals:

 

Retribucions i dietes

El primer ple de l’anterior govern va incloure el tema de les retribucions i dietes, amb un sou per l’alcaldessa i un dels regidors i un increment en les dietes respecte al mandat anterior. En aquella ocasió, Junts per Tiana va votar en contra. Salvatierra diu que sempre han estat partidaris de retribuir la feina, però no de la manera en què es va fer:

 

Ara, diu que ells també s’acolliran a les retribucions, mantenint el mateix sou que hi havia marcat fins ara, però incrementant del nombre d’hores de dedicació de parcial a temps complet:

 

1 any de mandat

Queda aproximadament un any per a la celebració de les eleccions municipals, un període que pot semblar just per fer efectius els objectius que s’han plantejat des del nou equip de govern.

OBJECTIUS de La Local – Ràdio Tiana

Salvatierra diu que està acostumat a treballar sota pressió, tot i que és conscient que el repte serà fer front als temps de l’administració:

 

També recorda que hi ha projectes engegats per l’anterior equip de govern que s’hauran de continuar:

 

Escolta l’entrevista completa a l’ivoox: