Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Joan Arqué: “Em fa una tremenda il.lusió tornar a actuar a Tiana”

“En el fons, Rhümia és un homenatge al nostre estimat Monti (Joan Montanyès)” diu el tianenc Joan Arqué. I és que el premiat espectacle que arriba aquest dissabte a la Sala Albéniz és fill de “Rhum”, una peça estrenada el 2014, on hi va treballar un dels fundadors del Lliure, en Joan Montanyès, que va morir el 2013 sense haver-la pogut acabar. Arqué, que fa de clown a “Rhumia”, explica de què esta fet “Rhümia”:

 

En morir Montanyès l’obra la van reprendre Martí Torras Mayneris, Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual i Roger Julià amb la col·laboració de Guillem Albà.

Rhümia” és teatre dins el teatre: manté la companyia de pallassos que ja apareixia a Rhum que, ara, arriba a casa després de fer un bolo: és la rebotiga d’una actuació, farcida de reflexions i comentaris sardònics. La peça es va estrenar al Teatre Grec aquest juliol i porta, des d’aleshores, mesos de gira per Catalunya.

És una creació autònoma i independent de la primera, tot i compartir-hi els mateixos personatges i uns ingredients que van de l’humor i els jocs de paraules a la música, tot embolcallat amb grans dosis de tendresa i emoció. Joan Arqué:

 

Un aspecte important d’aquesta peça teatral és que reivindica la dignitat de l’ofici de pallasso:

 

No ha estat fàcil encabir “Rhümia” a l’escenari de la Sala Albéniz,: és un muntagge complexe. Per això, en Joan Arqué se sent “molt agraït” cap a tots aquells que ho han fet possible: “hi ha hagut bona voluntat i ganes per part de tothom”, remarca. Més enllà de tot això, tornar a l’escenari del seu poble és un fet que no deixa d’emocionar Arqué:

 

Els cinc intèrprets de “Rhümia” tenen vincles amb Tiana, concretament amb Can Boter. Per això, quan dissabte acabin l’espectacle hi aniran a celebrar-ho.