Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Junts pregunta al ple on és l’arxiu fotogràfic d’en “Frasquito”

Junts per Tiana vol saber on són i per què han desaparegut de l’accés de la ciutadania les fotografies de l’arxiu fotogràfic d’en Francesc Fernández, en “Frasquito”, que la família del fotògraf tianenc va donar a l’Ajuntament fa més de 20 anys. Junts ho ha preguntat a la regidora de Cultura Núria Blasco al ple municipal d’aquest dimarts.

A la mateixa pregunta, Junts també ha demanat on és l’arxiu fotogràfic, especialment de temes culturals i socials tianencs, que l’exregidor municipal Lluís Carreras va anar creant durant les dècades dels 80 i 90, des que el 1983 accedeix a la Regidoria.

Junts creu que totes aquestes fotos són “patrimoni de tots”. La regidora de Cultura, Núria Blasco, ha dit que totes aquestes fotografies són a l’Ajuntament:

 

Isaac Salvatierra, poetaveu de Junts, ha replicat, però, que el grup que prepara l’exposició fotogràfica sobre processos electorals, està tenint força problemes per trobar certes fotografies històriques:

 

Blasco ha dit que les diferents fotografies que s’han entrat durant els darrers anys a l’Ajuntament són a dins d’aquest, ordenats en àlbums.

En Francesc Fernández i Ureña és un dels fundadors de la cèlebre botiga tianenca Can Frasquito, que va plegar la primavera del 2015. Va dedicar-se professionalment a la fotografia. Ha estat mes de mig segle el notari visual de la història de Tiana. La seva afició per la fotografia comença els anys 20, amb només 12 anys, tasca que compaginava amb l’ofici de mecànic. El 1944, ell i la seva dona, obren la botiga Casa Eulàlia al carrer General Mola, avui carrer Lola Anglada.

A Casa Eulàlia, Fernández hi havia revelat milers de rodets: el tramvia, casaments, batejos, processos, festes populars, etc. L’any 1991 clou la seva carrera amb una exposició antològia, les fotografies de la qual serveixen de base per a la formació de l’arxiu històric-fotogràfic de Tiana. És aquest arxiu, justament, el tema que ha centrat, aquest dimarts, el debat sobre aquest punt de Junts al ple.

El Cau, queixes veïnals i pràctiques de l’Exèrcit a Tiana

Al ple d’aquest dimarts, Junts ha demanat també per què l’Ajuntament no ha contestat la instància d’un grup de veïns i veïnes del carrer Sant Jordi en què, entre altres coses, es queixen per la presència de gossos deslligats al Parc del Tramvia i del mal estat del solar que hi ha al final del carrer. El portaveu de Junts, Issac Salvatierra, ha negat que les sol.licituds com aquesta siguin demagògiques, tal com havia dit la regidora d’Urbanisme Núria Garcia.

 

Junts per Tiana també ha adreçat una pregunta a l’alcaldessa demanant-li on es farà l’aparcament plantejat al procés consultiu dels Pressupostos, i si és el mateix al qual es van referir en entrevistes a La Local-Ràdio Tiana tant ella mateixa com la regidora d’Urbanisme, Núria Garcia. Escoltem la regidora:

 

A més, al ple, Junts ha preguntat a l’alcaldessa si l’Ajuntament estava al corrent de les pràctiques que una vintena de militars de l’Exèrcit Espanyol va fer en terme de Tiana, a la muntanya, el 20 d’abril. Ester Pujol ha dit que, a diferència d’altres anys, no han tingut ca pnotificació de l’Exèrcit que s’haven fet aquestes pràctiques militars.

Finalment, preguntaran a la regidora de Joventut, Marta Guàrdia, què passarà si el nou Cau no surt com a projecte escollit al procés consultiu dels Pressupostos que l’Ajuntament té previst fer els propers mesos. Recordem que aquesta entitat necessita un nou espai on ubicar-se al poble. Ester Pujol ha reiterat que el projecte del Cau s’executarà, sigui com sigui:

 

Isaac Salvatierra i Ester Pujol han tingut una crispada conversa sobre aquest tema al ple. És aquesta:

 

Junts creu que la ubicació del Cau és una qüestió històrica i que hi ha un tema de seguretat, també molt important, de fons.