A les vinyes de Tiana ja ha començat la verema. Al celler Alta Alella, per exemple, s’està fent des del 10 d’aquest mes. Mireia Pujol-Busquets, responsable d’exportació del celler i membre de la família que n’és propietària, no recorda haver-la començat mai tan aviat. I és que l’extraordinària calor i la sequera que hi ha hagut els mesos de juny i juliol han fet avançar la recollida del raïm:
Tot i haver-se avançat l’inici de la verema, els pagesos i els enòlegs no saben si això significarà acabar-la també abans. Les abundants pluges dels darrers dies podrien allargar el procés perquè el més important, explica Mireia Pujol-Busquets, és l’estat sanitari del raïm. És a dir, collir raïm que estigui “el més sa possible”. I el clima té relació directa amb això:
La verema, a Alta Alella, acostuma a durar uns dos mesos ja que el celler elabora cava, vi blanc i negre, i vins dolços. Per això es recullen diversos tipus de raïm, que són a punt entre l’agost i l’octubre. El 75% de la producció d’Alta Alella -íntegrament ecològica- és de cava i el 25% restant, de vi. Això vol dir que el celler tianenc farà aquest any unes 100.000 ampolles de vi i al voltant de 300.000 de cava.
A mida que avança la verema, i tenint en compte la climatologia de cada any, els responsables del celler van decidint quin tipus de raïm es cull, en quina quantitat i a quina part de les 17 hectàrees de conreu que té Alta Alella. El que està clar és que l’extrema calor fa que es concentri la polpa de cada gra de raïm. Això sol ser garantia que, un any calorós com aquest, es produirà un vi d’alta qualitat:
En total, a la D.O. Alella hi ha unes 230 hectàrees de raïm: és la denominació més petita de la seixantena que hi ha en tot l’Estat Espanyol. La bombolla immobiliària i la proximitat amb Barcelona, van fer que aquesta D.O. s’anés reduïnt progressivament des que va ser creada, el 1954. Fa uns anys, però, que es manté la seva extensió gràcies en part a la declaració de parc natural de la Serra de Marina.
Alta Alella, a cavall de Tiana i Alella, és una finca relativament jove: l’enòleg badaloní Josep Maria Pujol-Busquets va decidir el 1991 deixar de treballar per altres, comprar aquesta finca -que no tenia vinyes plantades- i començar a produir els seus propis vins i caves. 24 anys després la segona generació de la nissaga, les seves filles Mireia i Georgina, ja treballen amb ell a Alta Alella.
Ara, la meitat dels cellers de la DO Alella ja són ecològics. Els Pujol-Busquets voldrien que ho acabés sent tota la denominació d’origen. Per ara, segueixen volcats en millorar encara més els seus guardonats vins i en l’exportació, pal de paller d’Alta Alella.