Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La capella de Can Regàs i l’informe de la Generalitat

De capella de culte a taller

La capella de Can Regàs
La capella de Can Regàs

L’informe que el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat ha fet sobre la capella de Can Regàs ens explica la seva història. “La capella de Can Regàs, sense ús al culte actualment, és un petit edifici exempt que forma part de la casa d’estiueig de la família de Miquel Regàs i s’ubica al pati porxat de l’exterior de la casa”. És obra de l’arquitecte Lluís Riudor fill, que va viure entre els anys 1906 i 1989.

La capella, juntament amb tota la casa, va quedar en mans dels frares filipons, de la congregació de Sant Felip Neri, del qual Miquel Regàs n’era devot. Anys més tard ha acabat en mans privades.

L’últim propietari que ha fet ús d’aquesta capella ha estat el veí que fa 16 anys que va comprar la casa i que encara hi viu. L’Andrés ha utilitzat aquest petit edifici com a oficina i com a taller, ja que treballa pel seu compte.

Tot i que no s’haurien trobat fotografies d’aquesta església als anys 40, segons les dades d’aquests tècnics, “tot indica” que l’artista Josep Obiols va fer unes pintures murals en aquesta capella, l’any 1941. Aquestes, però, haurien estat tapades en diverses ocasions: “inicialment per un capa de guix i de pintura blanca, i posteriorment per dues capes de pintura acrílica moderna”. Els propietaris actuals tampoc en tenen constància.

L’informe diu, també, que aquesta capella hauria rebut diverses reformes interiors i sanejament de la paret. I és que la humitat ha estat un dels problemes habituals que s’han trobat els diferents propietaris dins aquest edifici.

 

Què ha fet la Generalitat a la capella?

Les parets de la capella
Les parets de la capella

En el mateix informe, el Centre de Restauració de Béns Mobles, explica que ha realitzat dues intervencions a la capella, amb la finalitat de localitzar les restes de pintura. Les cales de prospecció s’han realitzat en dues jornades, els dies 29 de setembre i 6 d’octubre. En total hi haurien treballat 6 restauradors.

Durant aquestes feines, haurien localitzat empremtes del que havia estat una pintura mural decorativa. Aquestes, però, es troben localitzades en un “grau de degradació molt alt”, a tota la part inferior de l’interior de la capella.

IMG_0563
La pintura que millor es conserva

El diagnòstic final explica que aquest edifici es manté estable però amb problemes d’humitat. De la pintura original, doncs, “només en queden restes” en estat “ruïnós”. Hi ha una excepció, però. La pintura original del crismó es conserva sobre la volta de l’absís. Tot i això, asseguren que es fa “molt difícil” la seva lectura i que no hi ha cap “constància” de l’autoria d’aquestes.

 

Consulta l’informe del Centre de Restauració de Béns Mobles sobre la capella de Can Regàs: Informe Capella Regàs _CRBMC