Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La dotzena edició del Tiana Negra aposta pel true crime català i reivindica el seu compromís amb la llengua

El Tiana Negra, el festival de la novel·la negra en català, celebrarà els dies 19, 20 i 21 de gener una dotzena edició que aposta pel true crime, té una mirada especial cap al gènere juvenil i reivindica el seu compromís amb la llengua catalana.

La seva directora, Anna Maria Villalonga, ha destacat la feina per anar renovant el festival cada any i poder sorprendre els assistents amb noves propostes. Per exemple, entre les novetats d’enguany es troba el monòleg La més bella del món, d’Ada Castells, que l’interpretarà l’actriu Padi Padilla:

 

Per a ella és un repte difícil, però molt motivador:

 

Villalonga explica que celebrar el Tiana Negra durant el mes de gener també els permet buscar la quantitat més gran de novetats literàries possibles:

 

A més, també hi haurà una aposta per l’assaig a la Cadira d’orelles d’enguany, en la qual pujarà l’autor Àlex Martín Escribà per parlar del seu llibre Interrogatoris:

 

True crime català: un dels plats forts serà el cas del Crim de la guàrdia urbana

La dotzena edició del Tiana Negra portarà fins a la Sala Albéniz històries de crims reals. El festival, que s’inaugura divendres 19 de gener a les set de la tarda, obrirà amb la taula True Crime per tot arreu, formada per la periodista Tura Soler i el forense Narcís Bardalet, que parlaran del seu llibre Rigor mortis; i els periodistes Jordi Grau i Fàtima Llambrich, que han escrit respectivament Sense càstig i Brots de narco-societat.

El crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb llibre, documental i sèrie pròpia, protagonitzarà la tarda de dissabte, a partir de dos quarts de vuit del vespre, amb una taula rodona que comptarà amb la presència de Juan Carlos Zayas, l’advocat de Pedro Rodríguez, la víctima; els periodistes de La Vanguardia Maika Navarro i Toni Muñoz, autor del llibre Solo tú me tendrás; i la documentalista del programa Crims de TV3, Ona Tura.

Mirada especial al gènere negre juvenil

La novel·la negra adreçada als joves tindrà el seu espai en el festival amb la presentació dels llibres L’accident d’Empar Fernández i Gossos salvatges de Georgina Dalmau, que tindrà lloc dissabte a dos quarts d’una. A tall de prèvia, Can Baratau va acollir el passat 10 de gener el club de lectura juvenil centrat en la primera novel·la de l’Empar Fernández Som uns pringats, que va comptar amb la presència de l’autora. De fet, segons ha explicat la directora del festival, participants del club de lectura vindran a fer preguntes:

 

Vinculació d’un festival consolidat amb el poble

Els clubs de lectura de Can Baratau són només un exemple de la vinculació del festival amb el poble, un aspecte indispensable que sempre han intentat treballar i ampliar, tal com ha destacat l’alcalde de Tiana, Isaac Salvatierra:

 

Enguany repeteixen la ruta negra amb l’assalt del maqui Quico Sabaté a La Caixa de Tiana i el vermut negre a La Centraleta, escenari real de l’assalt. Ambdues activitats es faran diumenge 21 al matí, a manera de tancament del festival. També torna el joc del Tiana Negra, un particular Cluedo ambientat a Tiana que requerirà visitar sis establiments del poble, trobar les pistes i descobrir qui ha robat una obra d’art de la Bianca Batlle Nguema. El joc estarà actiu del 15 al 20 de gener.

Compromís amb la llengua catalana

Salvatierra també ha subratllat a la roda de premsa que, en un context de retrocés de la llengua, s’ha de defensar encara més la novel·la negra i en català. És per això que es llegirà un manifest al principi del festival de compromís amb la llengua catalana:

 

L’Anna Maria Villalonga, que a banda de directora del festival també és escriptora, investigadora i professora de literatura catalana, confessa que no és optimista amb la situació actual del català: