Un dels plats forts al Tiana Negra durant la tarda de dissabte, ha estat la presència de la Fàtima Llambrich amb el seu llibre Sense cadàver. Un reportatge novel·lat on la periodista ha analitzat la figura de Ramon Laso, la primera persona a Catalunya que va ser condemnada per l’assassinat de la seva dona i el seu cunyat sense que apareguessin els cadàvers i sense testimonis ni confessió.
Segons Llambrich, aquest cas li va cridar l’atenció des del principi, tant pels antecedents del crim com per la figura del Laso i el procés posterior.
De fet, amb el relat, la periodista ha volgut “que el lector pogués conèixer Ramon Laso com si fos el seu veí”. Per això, ha estat treballant en aquest tema entre el 2011 i el 2016 i, durant aquest període, ha fet una cinquantena d’entrevistes presencials amb Laso. Un procés de treball que, “tot i basar-se també en fets reals i contrastats”, li va permetre investigar a un altre ritme.
A més, Fàtima Llambrich encara continua fent visites a Ramon Laso. Per ella, no podia ser que això “s’acabés amb el llibre”. Tot i així, no creu que torni a escriure res més sobre ell ni aprofundeixi més en el cas a l’àmbit públic.
David Marín, un dels altres ponents de la taula sobre periodisme i literatura, ha destacat també que aquest tipus de reportatges novel·lats permeten “explorar els límits” que té la feina d’un periodista a un diari o a una televisió. De fet, considera que la ficció permet anar més “a fons” amb determinades realitats que el propi periodisme.
El poder de les màfies
A l’última taula rodona de la tarda, s’ha parlat sobre la situació de les màfies a l’actualitat. Bennasar ha destacat que “les màfies antigues ja no existeixen” i que, per tant, aquestes ja no tenen la mateixa “èpica” que abans. A més, ha destacat l’importat paper de la tecnologia en la seva reinvenció.
Joan Queralt, per la seva banda, ha assenyalat que les màfies cada vegada són menys violentes i aposten més per una política de relacions. Però el mosso d’esquadra Xavier Álvarez ha assegurat que les noves màfies són cada vegada “més ferotges”. En aquest sentit, ha destacat el tràfic d’òrgans com una de les seves principals activitats, assenyalant que segons l’OMS el 10-12% dels transplantaments que es fan al món provenen d’aquest tràfic. Precisament, el tràfic d’òrgans és el tema principal de la seva novel·la No abandonis el rastre quan encara és calent.