Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La setena edició del Tiana Negra retrà homenatge a l’escriptora Margarida Aritzeta

Premi Victor Català de contes i narracions, premi Sant Joan de novel·la, premi Barcanova de literatura infantil i juvenil o la Creu de Sant Jordi del 2018. Són alguns dels premis i reconeixements més destacats de l’escriptora Margarida Aritzeta, una de les protagonistes de la setena edició del Tiana Negra.

I és que el divendres 18 de gener, primer dia de festival, a aquests premis i reconeixements se’n sumarà un altre: l’homenatge que el festival de novel·la negra en català li dedicarà, a dos quarts de vuit del vespre, a l’escenari de la Sala Albéniz. Per a ella, veure que tota la seva feina es mereix un homenatge com aquest és una satisfacció enorme:

 

No serà la primera vegada que la Margarida Aritzeta pugi a l’escenari del teatre tianenc. Ha participat en, com a mínim, 3 o 4 edicions anteriors i el record que té del festival és molt bo:

 

A dia d’avui Aritzeta ha escrit vint-i-una novel·les, dos reculls de relats i tretze novel·les juvenils, entre d’altres publicacions. Però tota escriptora té un inici, i el d’ella és aquest:

 

El 1980 va rebre el seu primer premi, el Víctor Català, per Quan la pedra es torna fang a les mans, i el 1982 el Sant Joan per Un febrer a la pell. Dos reconeixements que van precedir un dels fets més destacats de la seva biografia, formar part del col·lectiu d’escriptors Ofèlia Dracs:

 

Així doncs, gràcies a formar part d’aquest col·lectiu es va animar a escriure novel·la negra, gènere que no ha abandonat fins a dia d’avui:

 

De les seves vint-i-una novel·les, com a mínim sis són de gènere negre:

 

La Margarida Aritzeta explica què ha de tenir una novel·la per poder encabir-la dins d’aquest gènere:

 

Unes característiques que Aritzeta ha posat en pràctica en la sèrie de llibres de la inspectora Mina Fuster, una sèrie que va iniciar l’any 2013 amb un relat curt i que encara està en actiu:

 

El relat que va donar vida a la inspectora Fuster es va incloure dins del recull Elles també maten de l’editorial Llibres del Delicte:

 

Un personatge que no es va quedar en relat sinó que ha aconseguit una sèrie de novel·les per a ella:

 

L’últim llibre que ha publicat és Rapsòdia per a un mort, pertanyent a aquesta sèrie. A dia d’avui ja està pensant en un nou llibre per continuar-la, entre d’altres projectes:

 

Una carrera literària en plena activitat que el divendres 18 de gener rebrà un homenatge, activitat que inaugurarà la setena edició del Tiana Negra.