Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La Tiana del Tiana Negra

Tiana Negra celebra aquest divendres 21 i dissabte 22 de gener la seva desena edició. Al llarg d’aquests 10 anys de vida, el festival que reuneix a les personalitats més destacades de la novel·la negra en català ha comptat, també, amb la implicació de diverses entitats del poble que han donat suport o participat en el seu programa.

La col·laboració de Can Baratau ha sigut la més fidel, organitzant activitats emmarcades dins del festival des de la seva primera edició. El ja tradicional joc de pistes i enigmes, per exemple, ha estat present al llarg de les deu edicions. També han organitzat clubs de llibre especials, activitats especials i tallers de poemes i relats que després s’han llegit durant el transcurs del festival.

La llibreria-papereria Multicolor primer i la Casper Botiga després, ambdues ja desaparegudes, també van col·laborar amb el festival preparant aparadors especials per a l’ocasió i venent els llibres que es presentaven al Tiana Negra. Ara, aquest paper el fa la llibreria badalonina Saltamartí llibres.

Altres comerços del poble també es van implicar amb el Tiana Negra ambientant els seus aparadors. Un d’ells, fins i tot, va anar més enllà i va preparar un dolç especial: el pastisset de Ca l’Aixelà.

Pastisset de Ca l’Aixelà

L’Agrupació Artística del Casal va participar durant la primera edició de manera indirecta, fent actuacions en diversos comerços del poble vestits de detectius. Després, en següents edicions, ja van participar de ple a través de lectures dramatitzades com la de l’”Assassinat al Club dels Poetes”, de Josep Maria Palau i Camps, que va tenir lloc l’any 2014.

Aquell mateix any, la Societat Recreativa Els 9 Pins també va formar part del festival a través de la lectura dramatitzada de “De mica en mica s’omple la pica” de Jaume Fuster. Ambdues companyies van representar un conte de temàtica negra durant l’edició del 2015, que també va comptar amb la participació de la Societat Coral Joventut Tianenca a través de la interpretació de tres peces negres.

El Coro al Tiana Negra

La música dels Bandabòlit també ha format part del Tiana Negra en diverses edicions.

Una altra entitat que també ha repetit en més d’una ocasió és la Llar de les Persones Grans. Ho va fer l’any 2016, per exemple, quan alguns dels seus socis i sòcies van llegir fragments de les novetats literàries que es presentaven aquell any i van participar en el recital de poemes negres; i també l’any passat, a través de la lectura dramatitzada del relat de Patricia Highsmith “La coartada perfecta”.

L’any 2020, els nois i noies del Consell d’Infants de Tiana també van protagonitzar una altra lectura dramatitzada, en aquesta ocasió de “L’oracle del gos”, de G. K. Chesterton.

Relacionat amb els infants del poble, des de fa un parell d’anys, durant les dates del Tiana Negra l’Ajuntament de Tiana dota a les escoles del poble de llibres de novel·la negra per tal que l’alumnat de cicle superior, és a dir, cinquè i sisè de Primària, descobreixin i s’acostin a aquest gènere.

De fet, enguany, amb motiu de la desena edició del festival, el consistori ha regalat a cada alumne un llibre d’aquest gènere.

El Tiana Negra ha comptat, fins i tot, amb la col·laboració de les puntaires de Tiana, que durant l’edició del 2017 van formar part del concurs Tiana Negra i Punta Blanca.