Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“Paral·lelament al desenvolupament del Tiana Negra, la bona salut del gènere negre en català ha anat agafant empremta”

El Tiana Negra, el festival de la novel·la negra en català, celebra aquest divendres 21 i dissabte 22 de gener la seva desena edició. Serà la tercera amb l’Anna Maria Villalonga com a comissària i la segona que estarà condicionada per les circumstàncies de la pandèmia:

 

L’Anna va agafar el relleu del Sebastià Benassar l’any 2020, després que l’escriptor i periodista mallorquí estigués al capdavant del festival durant 7 anys. Ella, però, ha estat vinculada al Tiana Negra des dels seus inicis:

 

Recorda aquella primera trobada a la ja desapareguda llibreria Catalonia, on va començar tot. Una dècada després, l’Anna afirma que el que han aconseguit amb el Tiana Negra ha superat totes les expectatives:

 

Durant aquests 10 anys de festival també han pogut veure com ha anat evolucionant el sector de la novel·la negra en català:

 

També han anat sorgint nous festivals arreu del territori que han enriquit el panorama de la literatura negra. Villalonga destaca el paper d’aquests esdeveniments en la difusió i visibilització d’aquest gènere:

 

El que fa únic al Tiana Negra, però, és l’aposta que fa per la novel·la negra en català, tal com explica l’Anna:

 

L’edició d’enguany serà especial, més festiva i amb un Trivial inclòs, però mantindrà l’esperit de sempre:

 

Tiana Negra comptarà amb la presència de noms destacats de la literatura negra catalana com Rosa Ribas, Andreu Martín, Tura Soler, Xiulo Ricardo Trigo, Silvia Mayans, Jordi Colonques, Ludmilla Lacueva, Biel Cussó, Joan Miquel Capell, Albert Plans, Rafael Vallbona o Salvador Balcells, entre d’altres.