Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La Tiana més negra

L’onzena edició del Tiana Negra, el festival de la novel·la negra en català, s’ha volgut obrir més al poble amb activitats que tindran lloc abans i després dels dos dies centrals, el divendres 20 i el dissabte 21 de gener. Així ho explica en Jordi Fernando, de Meteora, un dels organitzadors del festival des dels seus inicis:

 

Ell ha sigut l’encarregat d’escriure el guió de la Ruta del crim de Tiana, una de les activitats que obriran el Tiana Negra d’enguany aquest dissabte 14 de gener juntament amb l’obra de teatre “Doppelgänger” i el joc del Tiana Negra:

 

L’activitat, que ja ha exhaurit totes les places disponibles, començarà a les cinc de la tarda a l’Ermita de l’Alegria i consistirà en un recorregut a peu, conduït per l’actor Miquel Gelabert, pels llocs tianencs on ha succeït algun fet criminal.

Fernando ha elaborat el guió a partir de la documentació proporcionada per en Josep Maria Toffoli i en David Bea. De fet, explica que la idea d’aquesta ruta va sorgir de la tesi elaborada pel David Bea, basada en la Tiana dels segles XVI i XVII, que s’ha ampliat fins a mitjan segle XX amb la documentació obtinguda per en Toffoli:

 

La ruta, doncs, estarà formada per històries sobre crims reals que han tingut lloc al llarg de cinc segles d’història:

 

L’últim d’aquests crims correspon als anys 50 del segle XX:

 

En Jordi ens explica la feina de selecció que ha tingut per encabir aquests cinc segles d’història en només dues hores de recorregut:

 

De fet, encara li queda material per organitzar-ne alguna més:

 

El dissabte 21, durant el transcurs del Tiana Negra, farà un petit reportatge de com va anar:

 

Un cop finalitzada la ruta, a les vuit del vespre començarà a la Sala Albéniz la representació de l’obra “Doppelgänger”, escrita pel tianenc Enric Monreal i interpretada per Xitxarel·los del teatre, el grup de teatre on ell fa de professor. De fet, Monreal explica que “Doppelgänger” ha sorgit fruit d’una creació col·lectiva d’aquest grup:

 

“Doppelgänger” comença amb l’aparició d’un cadàver al jardí dels Brubaker. Un detectiu i la seva assistent es presenten per intentar resoldre aquest peculiar cas on no tot és el que sembla. Monreal explica que aquesta trama, lligada al misteri i la novel·la detectivesca, és la que els va portar a relacionar-la amb el festival tianenc:

 

L’obra la representaran per primera vegada aquest dissabte.