Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

La vedella líder apareix morta

La vedella dominant del grup de cinc vaques de l’Albera que no va tornar dilluns a Ca l’Andreu està morta. L’ha trobat un home mentre buscava espàrrecs prop del torrent que hi ha a la finca de Can Masdeu, l’indret predilecte de les vaques per anar a pasturar quan s’escapen del tancat.

Avui a primera hora de la tarda se l’han endut amb una grua. Segons l’amo, en Francesc Giró, tot fa pensar que ha mort per l’alimentació. Per una mena d’empatx de menjar massa herba tendra i molla i que li hagi fermentat a l’estomac. Tenia 13 anys i aquestes vaques en viuen uns 22, per això de moment s’ha descartat que hagi mort de vella. A més Giró diu que “aparentment estava bé. La vaca no va tornar dilluns amb la resta del grup a Ca l’Andreu. De fet, el seu propietari va explicar a La Local, que les altres quatre vedelles estaven mig espantades quan les va anar a buscar.

 

El camió que s'ha emportat la vaca
El camió que s’ha emportat la vaca

 

Les altres vedelles han tornat a fugir

Avui mentre la grua recollia la vedella, les altres quatre vaques han tornat a fugir. Ara tornen a ser a sobre Can Masdeu. Aquest últim capítol de la història de les vedelles ha fet acabar de decidir al propietari a tornar-les definitivament. “Estan mal educades -diu Francesc Giró a La Local- no s’han adaptat al pastor elèctric”. Ara Francesc Giró vol doblar el filat i portar un nou grup de vaques. Té clar que tornaran a ser de l’Albera perquè són les que millor fan la feina de netejar el sotabosc.

 

Les vedelles fa un any que pasturen a Tiana. Van venir d’una finca de 2.200 ha. A Tiana tenen un tancat de 22ha, i encara que sembli molta extensió segons Giró “es com si les haguessin tancat en una presó”. Només així s’explica l’amo de Ca l’Andreu, que les vedelles fugin un cop darrere l’altre.

 

Aquest és el rastre que La Local ha anat seguint de les vedelles.