No està clar si Pablo Ruiz Picasso va trepitjar mai Tiana. El que sí que és segur és que a la casa que la família Reventós posseïa al poble, al carrer Sant Bru, s’hi conserven encara avui diverses obres de l’artista.
L’amistat que el jove Picasso va iniciar a finals del s. XIX amb els germans Ramon i Jacint Reventós, estiuejants a Tiana, va durar tota la vida. Els rics industrials Reventós eren 9 germans i pertanyien a l’alta burgesia de Barcelona. A Tiana, la família hi tenia una segona residència. És la casa on ara viu en Lluís Romeu:
Un dels qui més amistat va tenir amb el cèlebre pintor malageny va ser el metge Jacint Reventós, que curiosament no pertanyia al món artístic dins del qual Picasso es movia com peix a l’aigua. En Jacint va ser el pare de’n Ramon, propietari de la casa del carrer Sant Bru on es diu que Picasso hi va fer una curta estada:
Ramon Reventós i Montserrat Masot, poetes, van arribar a guanyar diversos premis dels Jocs Florals de Barcelona. Fa uns anys, Montserrat Masot, vídua i sense fills, va oferir vendre-li la casa del carrer Sant Bru al seu veí, en Lluís Romeu, que va acceptar. L’interior és un espai museístic de valor incalculable, explica en Lluís:
A més, a l’interior de la casa s’hi conserven també dibuixos i litografies de Lola Anglada o de pintors d’anomenada internacional, com Laureà Barrau.
En qualsevol cas, el que no se sabrà mai amb certesa és si Picasso va residir o no a Tiana:
Exposició a Barcelona
Part del llegat que és fruit de l’amistat entre Picasso i els Reventós es pot veure fins el 10 de gener al Museu Picasso de Barcelona. Sota el títol “Picasso i el Reventós”, la mostra exposa per primera vegada un conjunt de cartes que el pintor i alguns dels membres d’aquella família es van escriure durant dècades. La correspondència es va mantenir fins el 1973, any de la mort de Picasso.
A la mostra s’hi pot veure també un seguit de retrats que Pablo Picasso va fer als seus amics. Són obres que es van deixar veure a un dels llocs que més freqüentaven tots plegats al canvi de segle, en plena febre modernista: els Quatre Gats de Barcelona.