Veïns i veïnes dels pisos de protecció oficial de Can Gaietà van denunciar en el passat ple de gener que Sermavi, l’empresa que s’encarrega de l’aigua calenta i la calefacció i que està vinculada a l’empresa que gestiona els pisos, Visoren, havia incrementat les tarifes per a l’any 2023 i els havia enviat una factura retroactiva a finals de desembre que pujava a més de 1000 euros per pis.
Ara, l’Ajuntament de Tiana ha explicat que ha arribat a un acord amb Visoren on es compromet a no cobrar els consums retroactius als llogaters. Així ho ha fet saber als veïns i veïnes en la reunió que ha tingut lloc aquest dijous 26 de gener a Can Riera, tal com explica el seu portaveu, en Daniel. Per a ells és una bona notícia, però assegura que no s’aturaran aquí:
I és que aquest és un primer pas, el més urgent, però encara queda camí per fer:
Després de diverses reunions mantingudes entre el consistori i la promotora, el passat 25 de gener es va signar l’acord on Visoren manifesta en tot moment “la voluntat de conciliar” i es compromet a aturar, fins a tenir un acord amb els usuaris, els 3 rebuts pendents del fraccionament previst per l’increment del preu del subministrament i a no emprendre cap acció i/o reclamació respecte al primer rebut que alguns arrendataris ja han retornat.
A més, les parts acorden un període d’un màxim de 4 mesos per trobar la millor solució a la situació generada pels increments de preus que les companyies subministradores de gas i electricitat han aplicat a Sermavi durant l’any 2022.
L’acord també preveu dotar als llogaters d’una plataforma de consulta de consums mensuals, verificar el bon funcionament de tota la instal·lació d’aigua calenta i calefacció; i posar-se en contacte amb tots els arrendataris per tal que comuniquin si tenen alguna incidència pendent de resoldre en el seu habitatge. El veïnat de Can Gaietà no només es queixava de l’increment sinó que també denunciava la falta de manteniment de l’edifici, tal com recorda en Daniel:
La situació que viuen els veïns i veïnes de Can Gaietà no és excepcional. De fet, tal com s’ha demostrat en les darreres setmanes, aquest increment l’han patit totes les promocions de Visoren, com la d’Esplugues, Palafolls, Sant Fost de Campsentelles, Calaf o Cunit, entre altres.
És per això que aquest divendres 27 de gener, l’alcalde Tiana, Isaac Salvatierra, s’ha reunit a Esplugues amb l’alcaldessa del municipi, Pilar Díaz; l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano; l’alcalde de Calaf, Jordi Badia; l’alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell; i l’alcaldessa de Sant Fost de Campsentelles, Montserrat Sanmartí; per abordar la relació amb aquesta empresa i les diferents pujades que han generat un fort neguit en els llogaters dels immobles dotacionals.
La trobada ha tingut com objecte tractar com abordar aquesta problemàtica de manera conjunta, des del món local, amb la idea de crear xarxa i treballar de manera conjunta, entre administracions, al costat dels veïns, i tot garantint els drets de les persones que viuen en aquestes promocions davant l’empresa concessionària.
L’alcaldessa d’Esplugues ha explicat que la reunió ha servit per crear un front comú, decidir iniciar una auditoria de gestió de l’empresa Visoren i establir una reunió conjunta amb l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Agència Catalana de Consum:
L’auditoria es farà de manera conjunta per unir forces:
L’alcalde de Tiana també ha volgut destacar la importància d’aquest front comú i la capacitat sancionadora que tenen tant l’Agència Catalana de l’Habitatge com la de Consum:
Pel Daniel, aquest front comú és una molt bona notícia i assegura que amb això s’està anant pel bon camí:
Pel que fa a l’acord que han signat amb Visoren, Salvatierra ha explicat que per a ells era una prioritat solucionar el tema de les factures retroactives perquè no afectés econòmicament als veïns i veïnes d’uns pisos que, tal com ha remarcat, són de protecció oficial. Visoren no va notificar a l’Ajuntament la refacturació feta, ni les noves tarifes pel 2023:
Des de fa setmanes aquests ajuntaments i d’altres han mantingut una relació constant, que ha desembocat avui en aquesta primera trobada en què els municipis s’han compromès en treballar de manera conjunta davant unes pujades que s’han fet via cobrament de subministrament d’aigua calenta sanitària i calefacció, en la majoria dels casos; en altres, fins i tot justificades per pujades de l’IBI o taxes.
També s’ha constatat que els problemes de manteniment es repeteixen en tots els municipis, tot insistint que només es busca que Visoren compleixi amb les seves obligacions. Des dels ajuntaments també es demana a l’empresa més transparència.