Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Ajuntament poda aquest hivern prop d’un miler d’arbres

Amb el nou any, Tiana fa dissabte: aquesta setmana, els tècnics ja han començat a desmuntar els llums de l’arbre de Nadal que presidia la Plaça de la Vila.

IMG_5390

I arribant al punt mig de l’hivern,  fa uns dies que ha començat, un gener més, la poda de l’arbrat del poble.

Des d’ara i fins a final de febrer, aproximadament, es podaran uns 900 arbres. És la meitat dels que s’han de podar en total a Tiana: l’altra meitat es va fer l’hivern passat. I és que el pressupost amb què compta l’Ajuntament per aquesta tasca, 45.000 euros, només permet fer la meitat de l’arbrat cada any. Ho explica el regidor de Medi Ambient, Xavier Doñate:

 

L'agent cívic municipal coordinant la poda amb un dels tècnics
L’agent cívic municipal coordinant la poda amb un dels tècnics

La poda es fa, essencialment, per seguretat. Però també hi ha altres raons per dur-la a terme:

 

Les altes temperatures d’aquesta tardor i aquest hivern han endarrerit l’esporgat dels arbres perquè, sense fred, han  restat verds fins més tard, per això Medi Ambient s’ha esperat a tallar-los branques.

IMG_5445

Tot plegat, ha fet que durant força setmanes, amb els arbres encara sense podar, el terra del poble s’hagi omplert de fulles seques. Això ha agradat als infants però ha incomodat algunes persones. Xavier Doñate:

 

Els temps també han canviat per podes massives com aquesta:  ja no es tallen les branques amb eines manuals i força de braços, com es feia abans, sinó amb tisores automàtiques, alimentades amb electricitat.  Si les branques són molt grans, es fa servir la motoserra.

I quins són aquests arbres que es poden? a Tiana, un dels pobles amb més arbrat del Baix Maresme, hi ha molta varietat. Ho explica el jardiner i tècnic forestal Pere Madueño:

 

Madueño explica que el plataner és l’arbre més difí d’esporgar, dels que hi ha a Tiana, per la seva gran alçada. Malgrat tot, hi ha qui considera que la poda és sempre una agressió pels arbres. Una norma bàsica, apunten els experts que poden aquests dies al poble, és no tallar més de 10cm de branca.

 

Des que va començar la poda a Tiana, el 29 de desembre, ja s’han fet els arbres de La Virreina. Aquests dies, i fins a començament de la setmana vinent, es poda l’arbrat de la zona de Can Gaietà.

IMG_5449

Es continuarà amb la zona sud del poble i, després, la poda es centrarà en els arbres de la part més propera a la muntanya, de la Riera de Tiana i els del centre. Allà arribarà el torn per a arbrats emblemàtics del poble com les moreres del Casal o els plataners del Parc dels Teletubbies. Finalment, s’esporgaran Les Costes, El Carmelità i Can Puigcarbó.