Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Ajuntament vol augmentar les ajudes per pagar l’IBI i les escombraries

L’Ajuntament vol augmentar les ajudes amb l’Impost de Béns Immobles (lBI). Aquestes bonificacions continuaran anant destinades a les famílies nombroses i monoparentals, sempre que els seus habitatges no superin un determinat valor cadastral. La diferència és que, fins ara, per rebre l’ajuda, el preu d’aquest valor havia de ser inferior als 152.000 euros i ara pujarà als 166.000 euros, ja que la base liquidable també s’ha incrementat en un 8,6%.

A més, els llogaters dels pisos de protecció oficial, en aquest moment tot ells situats a Can Gaietà, també tindran una bonificació del 95% d’aquest impost.

La resta de les famílies de Tiana continuaran pagant gairebé la mateixa quantitat d’IBI. 2.300 pagaran una mica menys i, també, 2.300 una mica més. Per aconseguir-ho, es preveu rebaixar el tipus de gravamen del 0,447% al 0,419%.

 

Què es paga d’IBI a Tiana?

El preu d’aquest impost varia molt al poble, des de veïns que superen els 6.000 euros l’any fins als que en paguen menys de 100. La mitjana de l’IBI al municipi seria, aproximadament, d’uns 600 euros.

Cases de Tiana
Cases de Tiana

Segons informen des de l’Ajuntament, la seva “voluntat política” és la de “donar suport a les famílies davant el manteniment de l’actual situació econòmica”. Així ho ha explicat la pròpia alcaldessa, Esther Pujol.

 

Ajudes per pagar la taxa d’escombraries

Una altra de les ajudes amb les quals podran comptar els tianencs al 2015, si així ho aprova el ple, està directament relacionada amb la taxa de les escombraries. Si fins ara l’Ajuntament en feia una bonificació del 15% als pensionistes amb un límit d’ingressos bruts de 15.000 euros, ara aquestes xifres s’augmenten. L’ajuda serà del 50% i es farà als pensionistes amb uns ingressos de fins a 20.000 euros. També en sortiran beneficiats els joves de fins a 35 anys. La bonificació passa del 10% al 25% per aquells que no superin els 15.000 euros bruts l’any d’ingressos. El govern municipal explica que ho fa per tal d’afavorir l’emancipació dels joves del municipi.

 

Què es paga per les escombraries?

La taxa d’escombraries que es paga a Tiana depèn del nombre de residents de cada llar i, també, de la superfície d’aquest immoble. La part bàsica d’aquest impost, i la que tothom paga per igual, és de 50 euros. A aquest preu se li ha de sumar les altres dues parts.

Un camió de recollida d'escombraries de Tiana
Un camió de recollida d’escombraries de Tiana

El nombre de residents de cada casa pot fer pujar aquest preu entre 12 i 58 euros, mentre que els metres quadrats de l’habitatge ho poden fer variar entre 6 i 33 euros. Així doncs, una família formada per 4 membres, que visqui a un pis d’entre 120 i 180 metres quadrats, pagarà gairebé 112 euros.

La taxa mínima que es paga al poble, en un habitatge de 0 a90 metres quadrats, i amb un sol resident, és de 70 euros. En canvi, les llars de més de 240 metres quadrats amb més de 6 habitants, paguen 143 euros. Aquesta és la quantitat màxima que es podria pagar a Tiana pel servei d’escombraries.

 

Aquest 28 d’octubre, ple extraordinari

Aquest dimarts 28 d’octubre hi ha un ple extraordinari a l’Ajuntament. Aquesta sessió servirà per posar sobre la taula aquests temes econòmics. A banda de la modificació de les ordenances fiscals, l’altre punt d’aquest ple debatrà una proposta del govern per modificar el pressupost del 2014. Un pas positiu segons l’alcaldessa.

 

Serveis Socials
Serveis Socials

Una de les àrees de l’Ajuntament que rebrà crèdits extraordinaris abans que s’acabi l’any serà la de serveis socials. Més de 20.000 euros per ajudes socials, gran part destinades a l’habitatge.

 

Ple ordinari d'octubre
Ple ordinari d’octubre

Les activitats festives del municipi també es beneficiaran d’aquesta modificació del pressupost amb 10.000 euros més. En canvi, per compensar aquestes altes econòmiques, es donen de baixa altres aplicacions del pressupost com els serveis de manteniment d’ascensors o alarmes i el contracte de conservació de l’enllumenat, que suposa una modificació de 48.000 euros.