Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’alcaldessa entre els càrrecs de la FMC que haurien rebut sobresous

L’alcaldessa de Tiana, Esther Pujol, està a la llista dels 44 càrrecs polítics de la Federació de Municipis de Catalunya que haurien rebut sobresous. Segons la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Pujol hauria cobrat més de 3.300 euros, sota la premissa que rebia diners per dietes i/o desplaçaments. Entre els noms, hi ha majoritàriament càrrecs del PSC.

Aquesta notícia ha arribat de la mà d’aquesta Plataforma. L’organització està estudiant si demanar la imputació d’aquests 44 polítics, que haurien cobrat sobresous per suposades “dietes”.

La Plataforma Sabadell Lliure hauria rebut la informació aquest dimecres i han explicat que ara l’estudiaran amb detall. Van rebre la interlocutòria i l’atestat dels Mossos d’Esquadra de la peça 25b, sorgida arran de la investigació del ‘cas Mercuri’. A més, font jurídiques han confirmat a l’Agència Catalana de Notícies que la fiscalia també estaria estudiant la imputació d’una part dels implicats.

L’advocat de l’Associació Lliure d’Advocats de Catalunya (ALLAC), Raul García, ha explicat que estan analitzant tota la documentació per determinar si es poden considerar o no sobresous i segons la conclusió a la que s’arribi demanaran les imputacions. García ha dit que, en principi, tots ells han de saber que per un càrrec públic “només poden rebre un sou”.

Segons García, han pogut comprovar que les quantitats es rebien segons la jerarquia dins de la federació i afegeix que els mossos apunten en la interlocutòria la “coincidència” entre l’inici dels cobraments i l’entrada de l’ex alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, com a president de la FMC.

 

La primera reacció d’Esther Pujol al poble

L’alcaldessa de Tiana, a través d’un comunicat al web municipal, ha afirmat haver rebut 3.333 euros per “l’exercici de les tasques com a responsable de la Comissió d’Esports de la Federació de Municipis de Catalunya”, entre l’octubre del 2011 i l’octubre del 2012. Unes remuneracions que assegura haver declarat a l’Agència Tributària a través de l’IRPF corresponent. Pujol ha recordat que aquests diners no es podrien considerar sobresou perquè “no tinc sou de l’Ajuntament de Tiana i cobro com la resta de regidors del Govern per assistència als plens municipals i a les comissions informatives”. Aquests diners, a més, no serien en concepte de dietes ni desplaçaments, segons l’alcaldessa.

Tot i això, Pujol ha afegit, en aquest escrit:  “si la jutgessa considera que la Federació no hauria d’haver pagat a 44 alcaldes de tot color polític aquestes remuneracions, que tots vam entrendre lícietes des que vàrem assumir les responsabilitats institucionals de la FMC confiant en els serveis jurídics de la mteixa, té els 3.333 euros cobrats durant un any formalitzats i dipositats a la seva disposició”.

Aquest dijous a la nit, el web de l’Ajuntament de Tiana ha publicat aquest comunicat institucional. La pròpia alcaldessa, des del seu twitter, l’ha afegit com a primera resposta explicant: “Bona nit. Trobeu un comunicat institucional a la web municipal d’acord amb el meu compromís de transparència a Tiana”.

Consulta el comunicat al web municipal: clica aquí

 

Implicats al Maresme

Segons la informació rebuda per la plataforma, també hi ha altres alcades i càrrecs de la comarca del Maresme que hi estarien implicats, com l’alcalde de Mataró, Joan Mora, per 5.000 euros. A més, l’exalcalde d’aquesta ciutat, Joan Antoni Baron, i l’exalcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas, també haurien rebut quantitats fixes.

 

Una llista de tots els colors

Segons l’organització, haurien conbrat sobresous: Manuel Bustos (Sabadell) que va rebre 23.964 euros entre 2011 i 2012, Miquel Arisa (Centelles) amb 10.548, Joaquim Balsera (Gavà) amb 5.000, María José Beltran (Tivenys) per més de 4.000, Lluis Caldentell (Pontons) per 5.199 euros, Josep Maria Freixanet (Olost) 5.720, Carme Garcia (Rubí) per 5.720 euros, Maria Montserrat Mundi (Sant Quirze del Vallès) per més de 3.000, Lluís Tejedor (El Prat de Llobregat) per 12.870, Xavier Amor (Pineda de Mar) per 3.333, Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona) amb 5.397, Xavier Casoliva (Guissona) per 3.333, Joan Castanyo (Sant Celoni) per 3.333, Ana del Frago (Barberà del Vallès) 3.333, Isabel Garcia (Santa Perpètua de Mogoda) amb 3.333, Núria Marín (L’Hospitalet de Llobregat) amb més de 7.500 i Joan Miguel i Rodríguez (Monistrol de Montserrat) per 3.333.

Altres noms que surten són Joan Mora (Mataró) per 5.000 euros, Víctor Orrich (Tremp) 2.249, Carles Pellicer (Reus) per 5.000, Estaninslau Puigartigues (L’Escala), Martí Pujol (Llinars del Vallès) per 3.333, Esther Pujol (Tiana) per 3.333, Manuel Reyes (Castelldefels) per 5.0000, David Rodriguez Gonzalez (Solsona) per 7.500, Teodoro Romero (Santa Margarida Montbui) per 3.333, Jordi SanJose Buenaventura (Sant Feliu de Llobregat) per 3.333 i Mirea Solsona (Matadepera) que va percebre més de 2.000 euros.

Pel que fa a l’antic comitè, haurien rebut també quantitats fixes Ivan Arcas (Molins de Rei), Llorenç Artigues (Vilassar de Dalt), Jordi Baiget (Sitges), Joan Antoni Baron (Mataró), Josep Camprubí (Manresa), Ignasi Cardalús (Barcelona), Josep Coscunera (Guissona), Teresa Ginestar (Mollerussa) , Teresa Jordà (Ripoll), Glòria Mata (Torrelles de Llobregat), Anna Pagans (Girona), Lluís Miquel Pérez (Reus), Iolanda Pineda (Salt), Pere Prat (Manlleu), Joan Segué (Parets del Vallès) i Josep Maria Tos (Riudecanyes). En aquests casos les quantitats rebudes van dels 800 als 2.784 euros.

Des de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció han emfatitzat que hi ha càrrecs del PSC, CiU, ICV, ERC i PP “però majoritàriament del PSC”, segons ha explicat la portaveu de l’organització Elvira Màrmol.