Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’AMB aprova inicialment la declaració de Tiana com a àrea d’habitatge tens

El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat aquest dimarts 27 de juliol, de manera inicial, la declaració de Tiana com a àrea d’habitatge tens, juntament amb els municipis de Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, l’Hospitalet, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló.

A finals de juny, l’AMB va obrir un procés de consulta ciutadana sobre la declaració de Tiana com a àrea amb mercat d’habitatge tens, després que el municipi sol·licités la seva tramitació. Ara, l’aprovació inicial tindrà un període d’exposició pública de 30 dies i durant el ple del Consell Metropolità que es celebrarà al setembre quedaria aprovada definitivament.

La declaració d’una àrea d’habitatge tens deriva de la Llei 11/2020, de contenció de preus del lloguer, aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre. El seu l’objectiu és limitar els preus dels lloguers a Catalunya i regular-los en les zones on estan especialment disparats. Així doncs, la llei fixa topalls al lloguer en els municipis on més dificultats hi ha per accedir a l’habitatge per oferta-demanda. Aquestes són les anomenades zones d’habitatge tens.

La declaració d’habitatge tens és possible si es compleix una d’aquestes tres condicions: que l’àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l’habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l’IPC en els últims 5 anys.

Tiana és un dels municipis que entren dins d’aquest criteri. Segons dades elaborades pel Sindicat de Llogaters i el Consell Comarcal, el preu mitjà durant l’any 2020 va ser de 1.071,70 euros, superant al de Catalunya, que va ser de 734,33 euros, i el de la mateixa comarca, de 839,34 euros.

L’AMB és, segons la Llei 11/2020, competent per fer aquesta declaració en l’àmbit metropolità, per iniciativa pròpia o a sol·licitud dels municipis, i va oferir als 35 municipis que la conformen la possibilitat de fer aquesta tramitació.

Aquesta llei també determina que els propietaris d’habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l’índex de referència de preus de lloguer i, en cas que no ho compleixin, el règim sancionador pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 euros.