Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Aplec, una tradició amb molta història

L’Aplec de l’Alegria se celebra cada Dilluns de Pasqua. Però, segurament, molts tianencs desconeixen la llarga història que hi ha darrera aquest esdeveniment.

El culte a la Verge de l’Alegria va començar cap al segle XII de la mà de les monges de Nostra Senyora de Montalegre. Per aquest motiu, quan es va fundar la Cartoixa de Tiana i Montgat a l’any 1415 se li va donar el nom de Santa Maria de Montalegre, amb la Mare de Déu com a patrona.

Però aquesta devoció va passar diferents daltabaixos fins al punt que, quan es va obrir la nova església parroquial de Tiana al 1886, l’altar i la imatge de la Mare de Déu de l’Alegria es van quedar oblidades a l’antic temple.

Una situació que es va mantenir fins el 1908. Aquell any el mossèn de la parròquia de Tiana va lamentar l’abandonament del vell convent i va decidir restaurar-lo. Va ser llavors que es va reprendre el culte a la Verge de l’Alegria i es va celebrar el primer Aplec.

Al 1936, l’altar i la imatge de la verge van ser destruïts. Tot i així, durant la resta del segle XX ambdós van ser restaurats. Aquest fenomen, però, no va evitar que la celebració es fes cada Dilluns de Pasqua. L’Aplec de l’Alegria té, per tant, més de cent anys.