Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’aprovació definitiva de l’ordenança de l’IBI modifica el tipus establert inicialment del 0,671 al 0,604% per l’any 2024

El ple municipal celebrat el passat 17 d’octubre va aprovar de manera inicial el pressupost municipal del 2024 i la modificació de diverses ordenances fiscals, entre les quals es trobava la de l’IBI. El canvi més significatiu i el que ha portat més debat en aquests darrers mesos ha sigut el de la pujada del tipus de gravamen de l’impost de béns urbans fins al 0,671% (fins ara estava al 0,538%), fet que suposava incrementar-lo un 24,7% de cop.

Després del període d’exposició pública i les al·legacions presentades per tots els membres de l’oposició, aquest dimarts 12 de desembre ha tingut lloc una sessió extraordinària per resoldre aquestes al·legacions i aprovar de manera definitiva aquesta ordenança.

La proposta dels grups municipals del PSC, Junts per Catalunya i PP demanava que el tipus de gravamen a aplicar fos del 0,604%, mentre que el regidor no adscrit i ERC la rebaixaven a 0,602%. Segons s’argumenta en el text de la resolució, donat que el tipus del 0,604% representa repartir aproximadament l’augment inicial en dues anualitats, s’accepten les reclamacions formulades en aquest sentit i es desestimen les peticions del 0,602%. Així doncs, l’aprovació definitiva de l’ordenança de l’IBI modifica el tipus establert inicialment del 0,671 al 0,604% per l’any 2024.

Cal tenir en compte que aquest canvi discrepa de l’informe jurídic-econòmic i pressupostari que demanava mantenir el tipus inicialment fixat del 0,671%, ja que tal com argumenten Secretaria, Tresoreria i Intervenció, canviar aquest tipus impositiu provocarà un decrement dels ingressos marcats en els pressupostos municipals del 2024. Això vol dir que no es podran cobrir totes les despeses ja previstes, un punt clau que s’haurà de tractar en el grup de treball que es reunirà per fer seguiment de l’execució del pressupost, on tots els grups municipals hauran de parlar sobre com es reequilibraran els comptes municipals a causa d’aquesta reducció d’ingressos.

Aquest grup de treball també és fruit de les negociacions que s’han produït entre l’equip de govern i l’oposició al llarg de les últimes setmanes. L’alcalde, Isaac Salvatierra, va agrair la voluntat negociadora de l’oposició i d’aconseguir un “gran acord de ple”:

 

Els portaveus del PP, Diego Parra, i de Junts per Catalunya Tiana, Montse Torres, també van agrair que s’hagués trobat una solució per rebaixar la pressió fiscal a les famílies i van voler destacar el mèrit de la mobilització ciutadana:

 

 

El portaveu del PSC, Miquel Santiago, també es va mostrar satisfet amb l’acord i d’haver exercit una oposició responsable:

 

Pel que fa al regidor no adscrit, Albert Sales, i el portaveu d’ERC, Alex Van Boven, van votar en contra perquè continuaven sense estar d’acord amb el tipus impositiu. Van Boven també va afegir que no veia la decisió tècnica: