Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Treballadores de l’escola bressol municipal: “Lluitem per un conveni millor i ara hem de lluitar perquè el conveni no sigui encara pitjor”

A finals de juny, treballadores de l’escola bressol municipal “El més petit de tots” es van adherir a la parada de les escoles bressol municipals de gestió externa per demanar l’actualització del Conveni Col·lectiu de Centres d’Assistència i Educació Infantil, un salari digne i el reconeixement i dignificació de l’etapa 0-3.

Mig any després, i vist que la proposta de la patronal és insuficient i busca introduir retallades laborals respecte del conveni vigent, s’han tornat a mobilitzar. “Lluitem per un conveni millor i ara hem de lluitar perquè el conveni no sigui encara pitjor”, manifesten. Aquest dilluns 18 de desembre set treballadores han fet una aturada a les nou del matí, davant de la porta de l’escola.

 

Quins són, però, aquests canvis a pitjor? Segons ens expliquen, un d’ells és que els cinc primers dies de baixa no cobrarien res, ara sí. Això les perjudica perquè les baixes que solen agafar són de 24-48h per gastroenteritis, refredats o malalties de curta durada. També perdrien la gratuïtat de les places dels seus fills i filles, fins ara els pagaven l’escolaritat, però ara volen que paguin el 50%.

Pel que fa a l’augment salarial, una de les principals demandes, des de la patronal proposen que sigui d’un 1% fins al 2026, un percentatge que elles consideren molt baix i insuficient. “En el nostre cas tenim les pagues incloses, per exemple jo cobro 1.234 euros al mes dividits en 12 pagues. […] Jo porto onze anys en aquesta empresa i el meu sou gairebé no ha pujat, m’han pujat els triennis de l’antiguitat”, ens detallen.

 

Per últim, denuncien que una de les propostes és que si una escola bressol no està plena al 100%, per no acomiadar a cap treballadora, abaixarien els sous fent les mateixes hores.

Les treballadores afegeixen que entre les demandes dels sindicats d’educació també es troba la negociació d’un complement autonòmic similar al de l’ensenyament concertat i critiquen que l’educació “no ha de ser un negoci”. Segons argumentava la patronal al portal 324, la caiguda de la natalitat, l’increment dels costos i el finançament que reben les empreses del sector, entre altres punts, dificultant l’acord.”

 

Per acabar, volen destacar el valor de la tasca que es fa en l’etapa dels 0 als 3 anys. “Som el germà lleig de l’educació i nosaltres considerem que som la base de l’aprenentatge futur de les criatures”.