L’equip de govern presentarà al ple d’aquest dimarts una proposta d’acord per a congelar les tarifes del subministrament d’aigua potable a Tiana per a l’any 2018.
Per conèixer els motius, s’ha de saber que a Tiana li subministra l’aigua potable l’empresa SOREA, que és pública, però que aquesta empresa, de per si, no té aigua. Per aconseguir-la, l’ha de comprar en alta a una altra empresa que ofereixi el servei d’aigües. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la societat concessionària d’aquest servei és l’ATLL (Aigües Ter-Llobregat). El problema és que a SOREA, mitjançant una resolució de l’Agència Catalana de l’Aigua de finals de 2017, se li va pujar un 11,88% la compra d’aigua en alta a l’ATLL.
Sumat a això, quan es va privatitzar el servei d’aigua en alta i es va donar la concessió a l’ATLL per a que exercís aquest servei, es va detectar un conflicte en la contractació. Aquest conflicte s’ha resol ara i ha deixat com a nul el contracte. Per tant, l’ATLL seguirà subministrant aigua però se li ha anul·lat el concurs amb el qual se li adjudicava aquest servei.
És per aquests dos motius que des de l’Ajuntament de Tiana volen demanar la congelació de les tarifes de subministrament d’aigua al poble. La Núria Garcia, regidoria d’Urbanisme, ho explica:
Diferents municipis de l’Àrea Metropolitana, a més a més de Tiana, també s’han començat a moure per veure com podien frenar aquesta pujada. S’ha de tenir en compte que una part de la tarifa de SOREA està formada pel cost que suposa comprar aquesta aigua a l’ATLL, per tant, l’11,88% d’increment també afecta a la tarifa que paguen els tianencs i tianenques. La Núria Garcia ho explica:
Dipòsit d’aigua en funcionament
Un altre tema del qual també parlaran al ple de demà, i que també està relacionat amb l’aigua, és que des de fa una setmana ja està en ple funcionament el dipòsit de 3 milions de litres d’aigua ubicat a Can Puigcarbó. Des de fa un any i escaig s’ha treballat en una sèrie d’obres i inversions per tornar-lo a posar en funcionament, ja que necessitava unes quantes millores.
El dipòsit d’aigua era necessari per dos motius. El primer, per intentar millorar la capacitat d’emmagatzematge de Tiana en els moments de restricció. El segon, per millorar les baixes pressions que patia el centre del poble –a la zona del casc antic, entre les dues rieres; i entre el camp de futbol i l’església- que obligava als veïns i veïnes de la zona a tenir bombes de pressió per aconseguir que l’aigua arribés als primers, segons o tercers pisos. Ara, s’ha millorat la pressió: ha passat d’1 quilo per cm quadrat a entre 4 i 7 quilos per cm quadrat.