Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Les vedelles de Ca l’Andreu tornen a campar per les seves

Les vedelles de Ca l’Andreu han tornat a fugir del tancat. Les vaques de l’Albera que van arribar a Tiana l’hivern passat per netejar el bosc, prevenir incendis, i de passada perpetuar aquesta espècie protegida, són un maldecap pel propietari i els pagesos de la zona. Aquest divendres les han trobades al costat del camí del cementiri, just a sota de Can Masdeu. El seu propietari, creu que tenen tirada d’anar cap allà, perquè senten l’olor de l’hort llaurat i l’herba és fresca.

Divendres a les 12h del matí la Policia Local avisava el propietari que les vaques s’havien escapat, i aquest dissabte al vespre encara ningú les ha anat a buscar.

 

“Acabaran amb la meva salut i la meva butxaca”

L’amo de les vedelles, Francesc Giró està perdent la paciència i segons ha explicat a La Local, s’està replantejant tornar, també les vedelles. No s’explica com s’han tornat a escapar: “El tancat està electrificat i tenien molt menjar”. Ha aconseguit tenir-les un mes tancades però avui la Policia Local l’ha trucat que havien tornat a fugir. L’Ajuntament li ha posat ja tres multes i el departament d’Agricultura, una altra.

 

Amb aquest panorama, Giró, no es vol embolicar a portar un altre toro, almenys “fins que no tingui l’autorització” ha dit a La Local. Però l’amo de ca l’Andreu va encara més enllà i es planteja canviar de raça. S’està pensant tornar les vaques de l’Albera i portar-ne unes d’una raça més tranquila, com la vaca Bruna del Pirineu.

Francesc Giró
Francesc Giró

 

L‘últim cop que es van escapar va ser el 27 de novembre de l’any passat. Segons el propietari van aprofitar que estaven fent un tancat pels senglars i al desconectar el pastor elèctric, van fugir.

La història del toro i les vedelles porta cua. Van arribar a Tiana el febrer de l’any passat, però només posar un peu a la finca de Ca l’Andreu, el toro va fugir i va estar 8 mesos amagat al bosc entre Tiana, Montmeló i Montornès.  La peripècia va fer sortir Tiana als mitjans. Es va intentar capturar el toro diverses vegades, i tot i que un dels cops el van poder tornar a la finca, va tornar a fugir. El 8 d’octubre passat van capturar el toro i el van tornar a l’Empordà.

Durant el temps que el toro va estar amagat, les vedelles també van fugir i les van veure per diversos punts de la Serralada de Marina. Els animals han provocat la caiguda d’un ciclista i han fet malbé alguns conreus dels pagesos de la zona.

Els últims mesos  les vedelles han continuat fent de les seves. Les han vist per diversos llocs i han trepitjat diversos conreus, alguns dels quals no s’han pogut recuperar.

 

El rastre de les vedelles

La Local ha  anat seguint el rastre de les vedelles a partir de les fotografies i tuits que diversos tianencs ens han fet arribar.

 

Clica sobre els punts vermells i veuràs el dia i el lloc per on han passat.