Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’excavació del sector de l’Estrella de Badalona deixa al descobert una antiga explotació agrària romana

El Museu de Badalona ha anunciat aquesta setmana la descoberta d’una vil·la romana de 2.633 metres quadrats a l’excavació que s’està portant a terme al solar de l’antiga fàbrica de l’Estrella de Badalona, situada a la Rambla de Sant Joan.

Els treballs arqueològics han permès classificar aquestes restes romanes com una gran explotació agrària, situada a 500 metres de la ciutat de Baetulo. Els arqueòlegs han trobat, a més de l’edifici principal, diferents zones productives relacionades amb les feines agrícoles, tal com expliquen des de la web del Museu.

Es tracta d’un conjunt de sitges –utilitzades per emmagatzemar cereals o llegums-, quatre dipòsits –dos amb una capacitat de milers de litres-, contenidors ceràmics de gran capacitat que es podien utilitzar per la fermentació del vi, i un gran edifici que s’hauria utilitzat com a magatzem.

En declaracions a l’ACN, l’arqueòloga del Museu de Badalona Clara Forn explica que l’excavació també ha permès localitzar diverses peces ceràmiques, entre les quals destaca una espectacular llàntia de terracota en forma de gladiador única a Catalunya. Forn diu que només s’han trobat objectes similars a aquests a Roma i a Croàcia.

Segons expliquen a la notícia, aquest espai productiu hauria estat vinculat amb Marcus Porcius, un gran productor local de vi que feia exportacions per tot l’imperi. S’ha arribat a aquesta conclusió gràcies a una inscripció localitzada en una peça ceràmica.

L’excavació, realitzada en extensió en un solar de 4.395 metres quadrats, també ha posat al descobert elements constructius romans que, a falta de l’estudi posterior, semblen tenir connotacions funeràries.

A més de la vil·la, també s’han documentat estructures que van fins a l’època moderna, de manera que es pot parlar d’una ocupació humana continuada en aquesta àrea.

[destacat_dreta]

Enllaços d’interès

https://www.museudebadalona.cat/descoberta-una-villa-romana-a-badalona/

http://www.acn.cat/text/item/la-intervencio-arqueologica-del-sector-de-l-estrella-de-badalona-deixa-al-descobert-una-antiga-explotacio-agraria-romana-2

[/destacat_dreta]