Senyera de la façana de l'Ajuntament de TIana
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’exdiputat Madueño i l’exregidor Almeida signen per la consulta i donen suport als crítics del PSC

Després del gir en favor de la celebració de la consulta sobiranista el 9-N que l’alcaldessa, Esther Pujol, i dos regidors més del PSC de Tiana van fer evident en el ple de dimarts passat, quatre històrics de l’agrupació local socialista s’han alineat ara amb els crítics del partit que planten cara a Navarro. L’exdiputat tianenc Rafael Madueño, l’exregidor Ferran Almeida –home fort dels governs Vallespinós– i els militants Jordi López i Maria Antònia Grífols –que van anar tots dos a les llistes de les municipals en diferents moments– han signat la Crida socialista pel referèndum, el manifest de suport als diputats Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, que aquest dijous van desobeir les ordres de la direcció i van votar a favor de demanar al Congrés que transfereixi la competència per a la consulta sobiranista. El nombre de militants i simpatitzants tianencs que donen suport al manifest podria augmentar perquè encara s’hi està afegint gent. Es desconeix la posició de l’exalcalde Ferran Vallespinós, que continua de travessa per l’Atlàntic juntament amb el també socialista Juan Felipe Ruiz.

El text dóna un suport explícit als diputats que van trencar la disciplina de vot i a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va renunciar a l’escó. El manifest assegura que “oposar-se a la possibilitat que el poble de Catalunya es pugui pronunciar és una postura inacceptable i antidemocràtica” i fa una crida a treballar, a mitjà termini, “pel redreçament de l’espai socialista i per la construcció d’una alternativa catalana d’esquerres”. Segons el manifest, l’esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari i “inexcusable” la celebració d’una consulta perquè Catalunya es pugui pronunciar sobre la seva relació amb Espanya. Un objectiu “compartit amb la gran majoria dels catalans i que, en la seva extraordinària diversitat política, social i cultural, que va sumar més de dos terços a les darreres eleccions al Parlament”. A més, admet que l’opció de la independència “pot ser una sortida però no necessàriament l’única possible” a la crisi actual.

El text descriu que avui a la política catalana hi ha una “divisió ineludible”: a una banda la gran majoria que exigeix el referèndum i a l’altra els que s’hi oposen fent-ne un “factor de divisió de la societat civil catalana”. Davant d’aquest escenari, el document assegura que el PSC només pot estar al costat de “l’opinió central i majoritària del poble de Catalunya”. En aquest sentit, defensen que el partit ha de treballar per la celebració d’una consulta, sigui quina sigui la posició que cadascú pugui prendre en la resposta a la pregunta. Un fet que no veuen incompatible amb criticar i treballar per evitar “precipitacions i la manca de sentit de la realitat que alguns dirigents estant demostrant” i que, segons diuen, podrien conduir Catalunya a la “derrota i a la frustració”.

En l’últim punt del document, els signats conviden a mantenir-se a favor de la celebració d’un referèndum i a sumar-se a la crida. I esgrimeix diversos motius: en primer lloc, per coherència amb “el paper clau del socialisme català en la construcció nacional de Catalunya, en segon lloc, per lleialtat “a totes les persones que han lluitat per la justícia i per Catalunya” i, finalment, per respecte a la gent que ha cregut en el projecte socialista. “Pel futur d’un projecte integrat per homes i dones que som socialistes i som catalanistes per les mateixes raons, perquè tant el socialisme com la causa nacional formen part del mateix combat per la llibertat i per la justícia”, afirmen citant Joan Reventós, fundador del partit.

El suport d’exalcaldes de Badalona i d’una exregidora de Montgat

Entre els centenars de militants i simpatitzants socialistes que ja han signat el manifest, destaquen els exconsellers Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Antoni Castells i Joan Manuel del Pozo. De Badalona, hi destaquen els excalcaldes Maite Arqué i Joan Blanc i l’exregidor Francesc López Guardiola. De Montgat, ha signat l’exregidora Eugènia Cabezudo.

El gir del grup municipal del PSC cap a favor del 9-N

El PSC de Tiana ha passat en pocs dies de criticar l’acord dels partits pel dret a decidir per fer la consulta el 9-N a presentar dimarts passat una resolució al ple assumint-ne la data i defensant la via de la cessió de la competència –l’article 150.2 de la Constitució. La resolució aprovada a Tiana amb els vots de tres regidors del PSC –José Navarro s’hi va abstenir–, CiU, Gent i ERC va més enllà de l’aprovada dijous passat al Parlament, que obviava la data unilateral del 9-N, justament per facilitar el suport del PSC.

Tiana, municipi independentista

Esther Pujol, a més, és un de la setantena d’alcaldes del PSC que estan al capdavant d’ajuntaments declarats independentistes. El ple va votar l’any passat a favor d’adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència, per bé que el PSC es va abstenir en la votació. A l’ajuntament, a més, hi oneja de fa mesos només la Senyera, tot i les amenaces de la delegació del govern espanyol. El PSC governa a Tiana amb el suport d’ERC. Només el regidor del PP, Manuel Gonzalo, s’oposa al dret a decidir.