Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

L’Institut Guttmann realitza la primera operació multinivell a un nen d’onze anys

En Jack, un nen de Barcelona d’onze anys, ha recuperat l’esperança de tornar a caminar després de sis anys d’operacions i interminables sessions de rehabilitació. Un ictus va afectar greument la seva capacitat motriu i, amb el temps, la creixent deformació de les cames l’impedien mantenir-se recte. Ara, l’equip de neurotraumatologia de l’Institut Guttmann l’ha sotmès a una operació multinivell, practicant fins a nou intervencions simultànies. L’operació s’ha fet després d’analitzar els patrons de moviment del pacient al ‘laboratori de marxa’, un espai que analitza en tres dimensions el moviment, pressió i activació d’ossos i músculs. És la primera vegada que s’utilitza aquesta tècnica a Catalunya.

En Jack porta sis anys visitant l’Institut Guttmann, quan va patir un ictus que li va provocar un dany cerebral important i l’ha dut diverses vegades al quiròfan. Els metges bategen aquests casos amb el sobrenom de ‘cirurgia de l’aniversari’, ja que es fa l’operació, la recuperació i, al cap d’un any, quan comença a poder caminar se l’ha d’operar de nou d’alguna altra disfunció.

El cap de Neuroortopèdia i Traumatologia de l’Institut Guttmann, Frederic Dachs, afirma que entrar en aquesta dinàmica i deixar que el noi continués la seva evolució normal l’hagués condemnat a no caminar mai més en un període d’uns dos anys. Ara, amb l’operació multinivell a la que s’ha sotmès es pretén que recuperi la seva autonomia.

En total, se li han fet nou intervencions per corregir la posició de les seves cames i així adaptar el cos a les seves possibilitats motrius. En aquest sentit, se l’ha operat dels músculs de l’abdomen, els abductors, en diversos ossos de la cama, com el fèmur i la tíbia, i també en tendons dels peus. La novetat, explica el doctor Dachs és que aquesta operació s’ha basat per primera vegada en un anàlisi científic previ dels patrons de moviment del pacient.

S’espera que el nen comenci a notar una millora en mig any i que quan faci un any de la intervenció ja hi hagi una millora efectiva. Aquest tipus d’operacions es recomanen per a infants d’entre 8 i 13 anys, quan l’esquelet ja està prou madur, però encara és capaç d’assumir l’agressivitat de la intervenció multinivell.

L’operació d’en Jack va comptar amb dos equips de cirurgians i el suport del doctor Ignacio Jiménez de l’Hospital Niño Jesús de Madrid, expert en aquet tipus d’intervencions. Des de la intervenció d’en Jack ja s’ha operat una altra noia a l’Institut Guttmann amb aquesta mateixa tècnica i hi ha cinc pacients més en llista d’espera.