Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Lluís Bosch: “Al món de la literatura en català falta crítica”

El Premi Agustí Vehí és un dels punts forts del Tiana Negra i, enguany, s’han presentat encara més novel·les que l’any passat per fer-se amb aquest guardó. Un total de 28. Tot i així, qui s’ha alçat finalment amb el premi ha estat Silvestre Villaplana, amb el llibre Els ossos soterrats. Però que se n’ha fet del guanyador de l’any passat, Lluís Bosch, i de la seva novel·la Besòs Mar?

Segons el mateix autor, la novel·la encara va funcionant, però de manera discreta. Un tipus de vida que, d’acord amb en Bosch, avui en dia és habitual amb els llibres en català. Una vida “d’anar fent”, sense destacar, però mantenint-se present en un món on es publiquen una quantitat massiva de títols cada any.

 

De fet, en quant al volum de publicació, Lluís Bosch considera que, actualment, “es publica massa” en llengua catalana i que, a més, “hi ha molta benevolència a l’hora de publicar”, perquè és un idioma en constant perill. Per això, segons ell, “l’acte polític” d’escriure en català passa en alguns casos per sobre de la qualitat literària.

 

Tot i així, Lluís Bosch segueix sent un apassionat de la literatura i assegura que el guardó que va rebre a Tiana li va permetre tenir una repercussió als mitjans que, d’altra manera, no hauria tingut.

A més, destaca que ell va acabar involucrant-se en el gènere negre com un “repte”, però ara sembla que li ha agradat i, de fet, la novel·la que està preparant per aquest 2016 girarà precisament al voltant d’aquesta temàtica.

 

Bosch bromeja amb que aquestes novel·les li podrien obrir les portes del Tiana Negra en un futur proper. De moment, estarà present en la quarta edició del festival amb la presentació del llibre Besòs Mar i com a part del jurat que ha escollit al guanyador del Premi Agustí Vehí.