Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

“L’orgia diplomàtica”: nou llibre de Rafa Burgos

El darrer llibre escrit pel periodista i guia oficial Rafa Burgos ja és al carrer. El títol, si no tot, diu molt: “L’orgia diplomàtica. Ambaixadors i cònsols al descobert”. És el tercer volum de la trilogia sobre la corrupció a casa nostra de l’escriptor de Santa Coloma, molt vinculat a Tiana. Aquest dijous a la tarda, es presenta el llibre a la llibreria Altaïr, amb Simona Levi, Rosa Maria Calaf i Jesús Rodríguez.

El tema d’aquest tercer volum (els altres dos investigaven sobre casos de corrupció a Catalunya i sobre el mateix tema però a Espanya), explica en Rafa, va anar sorgint a mida que anava coneixent en profunditat el tema de la corrupció per poder escriure els anteriors dos llibres.

 

Burgos, doncs, s’endinsa, al llibre,  en els consolats d’altres parts del món a casa nostra: investiga les seves activitats comercials, connexions, “casualitats” i aparences. I el que ha trobat, en aquells casos en què l’han deixat entrevistar-ne els protagonistes, no ha estat, en general, gaire presentable:

 

El primer sorprès amb el que anava trobant en la investigació ha estat el propi periodista. I és que una de les dades del llibre impacta: el cos consolar que hi ha a Barcelona és el tercer més nombrós de tot el món, sense que la Ciutat Comtal sigui una capital de país, remarca Rafa Burgos. A què ho atribueix?

 

Al llibre, Rafa Burgos busseja en territoris de baixa tributació, com Luxemburg, on floreix tot aquest tipus de moral associada als negocis amb molts zeros al darrere. Hi apareixen també cònsols catalans a diverses parts del món. Són personatges molt coneguts: per exemple, Joan Gaspart que és cònsol honorari del conegut paradís fiscal de les Illes Seychelles, o Jordi Sumarroca que havia estat cònsol honorari de Letònia fins que, imputat al cas Pretòria, va intentar que el càrrec anés a parar a un bon amic seu: Jordi Pujol i Ferrusola.

llibre Rafa

El llibre ja és a les llibreries i es presenta aquest dijous a la tarda a la llibreria Altaïr, amb Simona Levi, Rosa Maria Calaf i Jesús Rodríguez com a ponents a l’acte de presentació, juntament amb en Rafa Burgos, és clar.

Podeu escolta l’entrevsta sencera a Rafa Burgos en aquesta mateixa notícia.