Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Marcel Capellades: “vull ser enterrat a la Cartoixa de Montalegre”

Un silenci gairebé cartoixà envaïa aquest dijous la sala d’actes de la biblioteca de Can Baratau. Només va ser trencat per les explicacions de Marcel Capellades, autor del llibre “El gran silenci”. També per les preguntes de Lluís Carbonell, autor de “Damià el Cartoixà” i responsable de portar el timó en aquesta presentació.

La sala acollia una desena de persones molt interessades en el tema. Volien saber quines eren les idees d’aquest antic monjo de la Cartoixa de Montalegre de Tiana, que fa més de 20 anys va decidir abandonar-la després de, segons va explicar, “un gran debat intern” ja que ho va fer deixant enrere el que ell “més estimava”. Per això ha demanat que vol ser enterrat al claustre de Montalegre. Segons ell, és casa seva. Marcel Capellades:

 

Durant una hora, com si d’una entrevista es tractés, Lluís Carbonell li ha preguntat tot sobre la seva vida i les seves decisions. Tot i marxar es declara un enamorat del que considera un fet extraordinari: que un lloc com la Cartoixa estigui tan a prop del centre de Barcelona i, al mateix temps, tan lluny. Per això demana que Catalunya preservi aquesta singularitat:

 

Capellades es mostra més obert que els ideals que té l’ordre cartoixana i creu que no hi ha hagut una renovació com caldria. Una renovació que proposa al seu llibre perquè la veu necessària. Considera que, si això no es fa, potser l’ordre cartoixà acabarà morint.

Malgrat tot, Capellades diu que si han de tancar Montalegre, que el truquin que ell “hi anirà corrent”. Moltes vegades ha tornat al monestir i reconeix que ara “l’estima més”. Si li preguntem que és el primer que recorda quan li dic el nom de La Cartoixa, la resposta és aquesta:

 

La seva vida ha estat marcada per la vall de Montalegre i per la Conreria. Va estudiar a l’antic seminari menor, avui fundació Pere Tarrés, i al mateix temps va anar a la Cartoixa. Per a ell, tornar a Tiana és tornar a casa:

 

Marcel Capellades defineix el monestir com “un gran tresor, el centre del qual és el seu claustre” Al mateix temps, creu que “Tiana ha de descobrir aquest gran tresor que té en una vall com la de Montalegre”.

El públic ha escoltat molt atent les explicacions de Capellades, les seves dissertacions sobre la situació actual i el que ell creu de l’orde. Ha estat un acte organitzat pels Amics de la Cartoixa de Tiana.