Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Margarida Aritzeta: “La novel·la negra és sempre de denúncia social”

Molts autors de novel·la negra passaran per Tiana entre el 23 i el 24 de gener i, entre ells, hi ha una escriptora que ha aprofitat el seu retorn al gènere després de més d’una dècada per formar part del programa del festival.

Margarida Aritzeta, professora de la Universitat Rovira i Virgili, es va dedicar a escriure literatura negra als anys 80 i 90, però des de llavors ho havia deixat de costat per fer altres tipus de novel·les. Una espera que, segons ella, no se li ha fet gaire llarga perquè no ha abandonat en cap moment la seva faceta de lectora.

 

Ara, Aritzeta torna amb L’amant xinès, un relat que gira al voltant del BCN World i dels possibles negocis fraudulents que aquest generaria. Segons l’autora, l’elecció d’aquest espai deriva bàsicament del fet que ella viu al Camp de Tarragona, on volen instal·lar aquest complex d’oci. Tot i així, també assegura que ha tingut molt a veure la seva idea que la novel·la negra sempre ha d’anar acompanyada d’una certa crítica social.

 

Aquest llibre és l’inici d’una trilogia que girarà al voltant d’una mateixa àrea geogràfica i d’una mateixa inspectora: la Mina Fuster, dels Mossos d’Esquadra. L’escriptora tarragonina espera, doncs, que la seva trajectòria al voltant de la novel·la negra encara s’allargui una mica.

De moment, Aritzeta s’endinsarà encara més al gènere acudint al Tiana Negra per primera vegada i participant a la xerrada “Pageses assassines”, que recollirà diverses escriptores de la perifèria de Barcelona. Una trobada que han decidit titular així perquè, segons l’autora tarragonina, és part d’una broma entre barcelonins i “pagesos”.

 

Per Margarida Aritzeta, aquest festival és molt important perquè  és “el primer gran aparador de novel·la negra de l’any” i perquè permet als autors catalans conèixer-se i llegir-se entre ells. A més, segons ella, aquest tipus d’esdeveniments ajuden a demostrar que els llibres que es fan a Catalunya d’aquest gènere “no tenen res a envejar als de fora”.

Si vols saber més coses sobre l’edició del Tiana Negra d’aquest any clica aquí.