Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Menys hectàrees cremades però més infraccions detectades

La Diputació de Barcelona ha publicat l’informe final de la campanya d’informació i vigilància d’incendis forestals (PVI) d’aquest estiu, desenvolupada entre el 12 de juny i el 31 d’agost. Enguany, l’increment de la pressió humana sobre el medi natural a causa del desconfinament i les restriccions de mobilitat motivades per la Covid-19 han provocat un augment de persones informades i d’infraccions detectades en espais forestals respecte a l’any passat.

Concretament, la pressió humana sobre el territori forestal de la demarcació de Barcelona ha comportat un rècord històric de persones informades, un total de 66.695, el que suposa un 54% més que l’any passat. Pel que fa a les infraccions, s’han detectat un total de 252, especialment per l’ús de barbacoes que no seguien la normativa o per l’ús de maquinària sense el permís pertinent.

El Maresme és la comarca on s’han dut a terme més informacions preventives, assolint la xifra de 10.331 persones informades. 248 d’elles s’han produït a Tiana. Entre les incidències detectades a tota la comarca, les més destacades són les relacionades amb infraestructures, l’abocament d’inflamables, l’ús d’eines que generen guspires i l’ús de barbacoes sense mataguspires.

En relació amb els incendis, aquest estiu s’han detectat un total de 124, quatre més que la temporada passada, tot i que les hectàrees afectades han sigut molt inferiors. L’any passat en van ser 91, 22 i enguany n’han sigut 13,28, el que suposa una reducció molt destacada del 87%.

Segons expliquen a l’informe, les condicions meteorològiques i la bona coordinació entre els diferents agents involucrats en la prevenció i extinció d’incendis forestals han estat claus per assolir una superfície afectada pels incendis molt inferior a anys anteriors tot i el lleuger repunt del nombre d’incendis.

Unes condicions climatològiques que també han afavorit que el risc d’incendi forestal hagi sigut un dels més baixos dels últims anys arreu de Catalunya. A l’inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana, amb precipitacions molt ben distribuïdes arreu del país.

Així doncs, segons les dades provisionals elaborades pels Agents Rurals, entre el 15 de juny i el 15 de setembre s’han produït un total de 149 incendis forestals arreu del territori, les millors dades de l’última dècada. D’aquests, 126 han cremat menys d’una hectàrea abans de ser extingits, el que suposa el 84,6% del total.

La campanya del PVI s’impulsa des de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de 273 ajuntaments, entre ells el de Tiana. El regidor de Medi Ambient, Albert Sales, explica la coordinació entre les dues institucions i la feina que s’ha fet des del consistori:

 

Sales explica que, a Tiana, prop del 95% del bosc és de titularitat privada:

 

Tot i que la campanya de prevenció d’incendis ja ha finalitzat, encara hi ha algunes mesures actives, com la prohibició de fer foc:

 

Els espais naturals de Tiana ocupen aproximadament tres quartes parts de la superfície total del municipi.