Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Preocupació pel progressiu tancament de comerços al centre de Tiana

Nou botigues de Tiana han plegat els darrers mesos i dues més estan a punt de fer-ho si els seus titulars no n’enllesteixen el traspàs d’aquí a l’estiu. Totes elles ocupaven locals comercials que no han tornat a obrir: fa mesos que tenen el rètol de “en lloguer”. Per això, tant botiguers com veïns i veïnes de Tiana estan preocupats: senten que el centre del poble es va quedant sense vida comercial.

Des del seu taller mecànic del carrer del Centre, en Josep Bonancia diu que mai havia vist tants comerços tancats alhora en els 28 anys que fa que treballa allà. No s’acostuma, diu, al silenci que hi ha ara al seu carrer:

 

L’Anna Maria Fernández, mestressa de Cal Frasquito, també observa amb inquietud com, paulatinament, força botigues del seu voltant -la seva inclosa- van plegant:

 

Tot i les diferents solucions possibles, tothom coincideix en una cosa: una de les causes fonamentals del problema, potser el principal, és l’alt preu dels lloguers. Asseguren que la mensualitat dels locals comercials a Tiana no ha baixat malgrat la crisi i això cronifica el problema.

L’ACIST fa temps que observa el tancament de comerços, òbviament amb angoixa. Creuen que hi ha diversos factors que fan que la situació sigui “molt preocupant”, com ara la crisi. Pensen que en realitat no s’ha acabat. Però, sobretot, es lamenten que la majoria dels locals de lloguer del centre del poble pertanyen a un sol propietari. Aquest fet, creu l’ACIST, fa que no s’abaixin els lloguers. Per això, pensen que la intervenció de l’Ajuntament és crucial:

 

Des de l’Ajuntament també atribueixen a factors diversos aquesta situació negativa. El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Gost, assenyala que Tiana no és un poble eminentment comercial i que, per això, mai ha disposat d’un eix de botigues important. Respecte als preus dels lloguers, assegura el regidor, tampoc hi poden tenir influència directa. Tot i això, hi ha diverses iniciatives que el consistori ha posat en marxa per pal·liar el problema. Jordi Gost:

 

L’Ajuntament, en qualsevol cas, continua creient que la conversió del centre de Tiana en zona de vianants seria definitiva per revifar amb força el comerç del poble. L’exemple d’Alella, amb un eix comercial potent i molt viu, s’apunta com a model a seguir, tant pels comerciants com pel propi Ajuntament de Tiana.

Més enllà de tot això, el cert és que aquest mes d’abril encara ha tancat un altre local, aquest cop una ludoteca que hi havia al carrer Lola Anglada.