L’Aula d’Extensió Universitària TIMÓ segueix amb el seu cicle de conferències. Després d’haver parlat sobre l’eutanàsia des de la bioètica o de les bases neurofisiològiques de la memòria, aquest cop ha estat el torn dels mites en l’alimentació. La sessió l’ha conduït l’Abel Mariné i Font, catedràtic i professor emèrit del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. El catedràtic explica a La Local en què consisteixen aquests mites alimentaris:
Al llarg de la conferència ha tractat diversos temes que han ajudat a comprendre per què neixen aquests mites. Un punt important és que, segons l’Abel Mariné, venen alimentats per les característiques de la societat actual: hipocondríaca i amb necessitat d’impactes ràpids i titulars que no permeten matisar les coses. Ens preocupem massa per la nostra salut i a més a més no ens informem bé. A tot això es suma la mala alimentació i el sedentarisme. El problema és que aquests mites alimentaris que sorgeixen d’aquí i que es creuen com a certs condicionen la nostra alimentació i poden arribar a ser perjudicials. L’Abel Mariné enumera uns quants dels mites que ha desmentit:
Com puc saber si el que llegeixo sobre alimentació és cert? Per saber-ho, només cal comprovar que tingui base científica i estigui provat científicament. Si no hi ha cap base, aquí és on entra el perill de les pseudociències: per exemple les dietes miracle. L’Abel Mariné les ha definit com dietes que poden tenir coses bones i originals, però les bones no són originals, i les originals no són bones. Per prevenir-nos de les noves tendències i dels mites que circulen, la solució és ben fàcil: menjar de tot i no abusar de res.