Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El campanar no toca les hores


El campanar de la Parròquia de Sant Cebrià no toca les hores. El rellotge va descompassat amb els tocs de les campanes. Sonen els quarts, els goigs de l’Alegria previs a l’hora en punt, però no toca les hores.

El mossèn de Tiana, Joan Ballús, diu que cap parroquià s’ha queixat de que el campanar funcioni malament. De fet, afirma que ell mateix va trigar temps en adonar-se que les hores no sonaven en punt.

 

Mossèn Joan Ballús
Mossèn Joan Ballús

Ballús explica que el rellotge va amb un retard de dos minuts des de que es va automatizar el  funcionament, tant del rellotge com de les campanes, però que normalment no porta més problemes. Ballús reconeix, però,  que hi ha una  falta de manteniment.

 

L’Ajuntament està  treballant per arreglar el campanar. La Casa de la Vila és qui s’encarrega del manteniment del campanar de l’església de Tiana.

 

Del campaner a l’ordinador

Les esglésies toquen les hores i els quarts amb el rellotge i les campanes fan els tocs “especials” com l’anunci dels morts o els batejos. Van ser fa segles el primer mitjà d’informació dels pobles per anunciar les bones i les males notícies. Aquesta feina la feien els campaners. A Tiana, l’Alfons Baños, durant tota la seva vida. Després va agafar el relleu la Dolors Pedro. Però els temps canvien.

Des de l’any 2004 el rellotge de Tiana funciona elèctricament. El nou mecanisme va consistir en instal·lar una caixa, que funciona mitjançant un sistema GPS, i que regula les hores. Va ser en aquest moment quan es va optar per afegir a aquest sistema innovador els diferents tocs de les campanes i unificar dins del sistema  rellotge i campanes. I va ser quan es va sobstituir el campaner per un ordinador. Així ho explica l’ex regidor Emili Eced, un dels seus impulsors i encarregat de fer la transició del sistema antic a l’actual.

 

Tot va passar a ser automàtic i Tiana es va sumar als pobles que deixaven de tenir campaner. Eced assegura que l’avantatge principal del campanar electrònic és que sempre va puntual i que s’estalvien molts costos de manteniment. Ell mateix, quan era regidor,  havia de pujar cada setmana perquè no funcionava correctament. Com que el sistema té dues parts, el rellotge i les campanes, potser, diu Eced, que algun cop no funcioni bé. Com ara.