Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Mosses s’escriu en femení

Un pare i un fill tenen un accident de cotxe molt greu. El pare mor i al fill se l’emporten a l’hospital perquè necessita una complexa operació d’emergència. Truquen a una Eminència mèdica, però quan entra al quiròfan diu: “No puc operar-lo, és el meu fill”. Com s’explica aquesta situació? Saps la resposta a aquesta endevinalla? Si encara no la saps, aquest article t’ajudarà a respondre-la.

L’Esther i l’Eli són dues mosses de la comissaria de Premià de Mar. La Local ha parlat amb elles per saber com és, avui en dia, ser una dona policia.

Les dues expliquen que encara hi ha moltes professions etiquetades a un gènere, i policia és una d’elles. En general, les professions destinades a salvament i protecció es solen relacionar més amb els homes. Es considera que tenen més força física i que, per tant, ho podran fer millor. Però tal com diu una de les mosses, la seva feina implica moltes més coses, no només força física:

 

Durant la formació, no fan distinció entre homes i dones: és la mateixa per a tots dos. Tot i així, no significa que després hi hagi igualtat. Actualment, només el 21% del cos policial està format per dones. Tot i així, segons elles és un dels percentatges més alts entre els cossos policials de tota Europa:

 

L’exemple del vestidor és molt simbòlic, però molt representatiu de la situació de la dona en aquest cos policial. A nivell executiu i de comandament, per exemple, n’hi ha molt poques:

 

L’estereotip no només es veu dins del cos policial, sinó també prové de fora. Per exemple, elles dues sempre van de patrulla juntes, i encara hi ha gent que se les mira estranyats:

 

Les dues insisteixen en que la solució per canviar els estereotips de gènere és l’educació. Des de ben petits, ensenyar als nens i nenes que ninguna professió està limitada per ser d’un gènere determinat. Per exemple, tal com va passar a la xerrada a la qual van assistir el dia 8 de març amb nens de P-5:

 

Tot i així, a la gent encara li sobta veure dones a un cos de policia, i més quan la paraula “Mossos d’Esquadra” fa referència a quelcom masculí. Per exemple, seguint el tema de les xerrades a les escoles, quan a l’alumnat li anuncien que vindran els Mossos, el primer que pensen és que seran dos homes:

 

La resposta a l’endevinalla té a veure amb aquest estereotip. Sí, l’Eminència mèdica era la mare. Noticia elaborada conjuntament amb Alèxia Guilera.