Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Nou estat d’alarma: toc de queda, limitació de la interacció social i més gestió autonòmica

Set mesos després de la declaració de l’estat d’alarma per controlar la pandèmia de Covid-19, i quatre de la seva derogació, el Govern espanyol n’ha declarat un segon. Un marc legal que necessitaven establir per dur a terme una de les mesures extraordinàries que estava tenint més ressò al llarg dels últims dies: el toc de queda.

Així doncs, a diferència del primer estat d’alarma, aquest només tindrà, per ara, un confinament nocturn. A Catalunya, el toc de queda va de les deu de la nit a les sis del matí i només es podrà circular pel carrer en aquestes circumstàncies excepcionals, tal com es mostra a la infografia.

Una altra característica d’aquest nou estat d’alarma és la delegació que el Govern central ha fet a les comunitats autònomes. A diferència del primer, els presidents autonòmics seran les autoritats competents delegades. Segons s’explica al mateix decret, això permet que s’estableixin uns mínims comuns perquè les autonomies tinguin cobertura legal per aplicar el toc de queda i també els dona un marge per adaptar-lo segons les seves necessitats.

Per exemple, el decret permet la mobilitat entre comunitats, però els presidents autonòmics podran limitar les entrades i sortides dels seus territoris i els desplaçaments entre comunitats. A més, podran confinar el seu territori complet o en un àmbit inferior.

Per últim, el decret també fa especial èmfasi en la limitació de la interacció social i limita les reunions de grups no convivents a sis persones, una mesura que a Catalunya ja estava vigent.

La vigència d’aquest estat d’alarma serà de quinze dies, fins al 9 de novembre, però la intenció del Govern central és prorrogar-lo de manera periòdica per mantenir-lo actiu fins al mes de maig. Per fer-ho, haurà de passar pel Congrés dels Diputats.

La declaració de l’estat d’alarma respon a l’augment de casos per Covid-19 que s’ha produït al llarg de les últimes setmanes. A Catalunya ja es van posar en marxa el passat divendres 16 d’octubre noves mesures i restriccions, sobretot relacionades amb la limitació de la interacció social, que han afectat en gran part al sector de la restauració, el comerç i la cultura.

A Tiana, segons dades de fa tres dies, s’han diagnosticat 44 casos amb PCR al llarg dels últims 7 dies. Segons va anunciar aquest cap de setmana l’Ajuntament de Tiana, l’Institut de Tiana ha tingut casos positius durant aquests últims dies.