Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Obertura del Passeig de la Vilesa, dret a decidir o Codi Ètic: els últims plens del mandat

Queden només 48 dies perquè se celebrin les eleccions municipals. El ple municipal d’abril és un dels últims d’aquest mandat. És el penúltim ple ordinari que faran els grups municipals i alguns dels regidors que han format, durant aquests quatre anys, el consistori tianenc.

 

Els últims plens del mandat

Els últims plens d’aquest 2015 han servit per aprovar diversos projectes i, també, per reclamar algunes ajudes.

Ple Febrer 2015 007

Fa un mes, durant la sessió de març, els grups municipals van aprovar el Codi Ètic de l’Ajuntament de Tiana. Ho van fer amb la intenció de “refermar la confiança en la política”. Els representants polítics, els treballadors públics i les empreses que presten serveis al municipi “adoptaran a la seva tasca diària els principis i valors enunciats al Codi Ètic”, tal i com afirmava aquesta proposta. Entre els valors d’aquest codi es parla d’objectivitat, honradesa o transparència. Així doncs, s’hauria d’”actuar de manera independent i neutral en tots els assumptes públics”, s’hauria d’”evitar l’abús de poder” i “garantir una informació útil, veraç i comprensible” al ciutadà.

Un camió de recollida d'escombraries de Tiana
Un camió de recollida d’escombraries de Tiana

Entre les propostes aprovades també vam saber que l’Ajuntament acabaria, l’any 2023, amb el deute adquirit amb l’empresa de neteja del poble. El primer ple de l’any va servir per reconèixer un deute de 180.000 euros amb Fomento.  Va ser durant aquesta sessió quan, també, es va aprovar la col·laboració entre  Can Baratau i la Creu Roja. Un conveni que farà arribar els llibres i altres documents de la biblioteca a les cases de les persones grans del municipi. Al febrer, en canvi, es va parlar de millores a la carretera que puja de Montgat a Tiana. Gràcies a una subvenció de 23.000 euros, per part de la Diputació, es faran treballs per “millorar la seguretat viària”.

llar infants de Tiana
llar infants de Tiana

Els grups municipals, però, també van reclamar ajudes. És per això que durant els últims mesos Tiana s’ha adherit al programa Metropolità per combatre la pobresa energètica, ha reclamat al govern de la Generalitat que compleixi amb les seves competències i que mantingui el finançament de les escoles bressol municipals o ha demanat al govern espanyol la retirada de l’Impost de Societats que havia d’afectar a les entitats del municipi.

El grup de GPT al ple municipal
El grup de GPT al ple municipal

Entre els debats que s’han generat, durant aquestes trobades, s’ha començat a notar la proximitat amb la data electoral. Un d’aquests ha estat sobre el compliment de les promeses electorals. Els regidors de Gent pel Progrés de Tiana creuen que PSC i ERC han deixat compromisos pel camí. El govern, mentrestant, ha recordat algunes de les seves actuacions, com el Tiana Negra, la Canicross o l’obertura del Passeig de la Vilesa.

Membres del govern
Membres del govern

 

Un any enrere

Precisament va ser durant el ple d’abril del 2014 quan es va aprovar un dels projectes més importants dels últims mesos; l’ordenança municipal per regular el trànsit de vehicles als carrers del centre. Un pla que, segons el govern, “és molt necessari per la millora de la qualitat de vida dels vianants”. Aquest projecte hauria de prohibir l’accés als carrers més cèntrics, a tots els vehicles de motor, entre les 11 del matí i les 17h de la tarda els dies feiners i entre les 11 del matí i les 20h del vespre els caps de setmana i dies festius. De moment, però, aquest projecte només ha avançat amb l’ampliació de l’aparcament del costat de l’església i amb les millores al jardí de la Delfina, convertit en espai públic. Aquest pla no ha comptat, en cap moment, amb el suport dels principals grups de l’oposició: Gent pel Progrés de Tiana i Convergència i Unió. Dos grups que, durant el ple de juliol, van demanar l’aturada d’aquest projecte de pacificació. Fins i tot, el Partit Popular va reclamar que es “repensés”.

cotxes_centre

L’aturada del “Retrobem-nos”, el projecte de pacificació, es va demanar, precisament, després que s’hagués aprovat una de les obres més importants que hi ha hagut a Tiana als últims anys. Al mes de juliol, es va aprovar per unanimitat el conveni que va permetre l’obertura del Passeig de la Vilesa. Tots els grups estaven d’acord en fer la nova carretera que ha connectat el Passeig amb l’Avinguda Isaac Albéniz. Uns treballs que han fet que el doble revolt deixés de ser el principal accés al poble per als vehicles.

El primer autobús baixant per l'obertura del Passeig de la Vilesa
El primer autobús baixant per l’obertura del Passeig de la Vilesa

Altres propostes aprovades durant aquest últim any han estat la incorporació de dues franges més de preus a l’Escola Bressol, per ampliar la tarifació social, el suport a l’Assemblea Groga convertint el poble en “Vila Groga” o modificacions de crèdit per reduir l’endeutament de l’Ajuntament.

Alguns dels assistens al ple vesteixen la samarreta a favor de l'ensenyament públic de qualitat
Alguns dels assistens al ple vesteixen la samarreta a favor de l’ensenyament públic de qualitat

Alguns plens també han comptat amb la presència, entre el públic, de membres de la plataforma “La Tiana del S.XXI”. Aquest moviment, sorgit a través de les xarxes socials, perseguia l’objectiu d’aturar els enderrocs que van permetre l’obertura del Passeig de la Vilesa. Així ho van demanar en sessions com la del mes d’octubre.

 

Plens extraordinaris

Aquest últim any hi ha hagut un ple extraordinari gens habitual però comú amb moltes altres poblacions catalanes. Al mes de setembre, Tiana va convocar un ple extraordinari per aprovar una moció que donava suport a la consulta del 9 de novembre i a la Llei de Consultes aprovada pel Parlament de Catalunya. Una proposta que va comptar amb el suport de gairebé tots els grups municipals. El PP va ser l’únic partit que s’hi va posicionar en contra. Els grups municipals a favor del dret a decidir van valorar “molt positivament” aquest suport. Un recolzament que també es va fer explícit durant el mes de desembre, quan el ple municipal va donar suport al president de la Generalitat, a la vicepresidenta i a la consellera d’educació davant la querella presentada pel Fiscal General de l’Estat després de la celebració de la consulta.

Els altres plens extraordinaris ja formaven part de la rutina de l’Ajuntament. Al mes d’octubre va tenir lloc la sessió dedicada als impostos i al mes de desembre la dels pressupostos. 8.467.214 euros és el pressupost pel 2015, un 4% inferior al 2014. El govern va defensar que es tractava dels pressupostos que “consoliden la solvència i la sostenibilitat financera de l’Ajuntament”. Aquests números es van poder aprovar gràcies al suport del PP. Un grup que també va donar suport a l’arprovació de l’IBI i de la taxa de les escombraries. L’Impost de Béns Immobles s’hauria congelat, la majoria de famílies pagaran el mateix preu, segons fonts de l’Ajuntament.