Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Objectiu: “10 anys més”

“Tiana Negra és un festival reivindicatiu. Reivindiquem la literatura, el català, el paper destacat dels municipis com a motor del territori. Però sobretot reivindiquem la condició humana i les passions que se’n deriven. La novel·la negra és la nostra millor arma”. Aquest és el primer “manament” que ha escollit l’alcaldessa Esther Pujol per donar la benvinguda al Tiana Negra. Ha llegit el “decàleg” que ha escrit “fruit de la observació”, a mesura que ha anat passant el temps i les edicions del festival.

L'alcaldessa donant la benvinguda al Tiana Negra
L’alcaldessa donant la benvinguda al Tiana Negra

Aquesta és una nova edició d’un dels esdeveniments culturals més importants que se celebra al poble. Una programació que cada vegada és més reconeguda fora de les fronteres tianenques. És per això que en el 10è manament l’alcaldessa ha desitjat un llarg futur pel festival.

 

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes
La directora de la Institució de les Lletres Catalanes

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha tornat a apadrinar el Tiana Negra. La filòloga ha afirmat que “la literatura negra cada cop té més prestigi”. És, segons Borràs, gràcies a tots aquells que treballen per normalitzar la novel·la negra, “perquè un país normal ha de poder llegir en tots els gèneres”. A més del gènere també s’ha volgut referir a la llengua.

 

El director del festival, Sebastià Bennasar
El director del festival, Sebastià Bennasar

El director del festival, Sebastià Bennasar, ha donat el tret de sortida recordant que aquest és un any especial per la novel·la negra. “Ens omplen de joia fets com que enguany es commemoren 25 anys de la mort de Manuel de Pedrolo i 50 anys de la publicació de Joc Brut, probablement la millor novel·la negra en català”, ha explicat. Bennasar també ha afirmat que l’objectiu del Tiana Negra està assolit, en un moment difícil per la venda de llibres.

 

Tiana Negra 2015 divendres 023

El públic al Tiana Negra
El públic al Tiana Negra

Tiana Negra 2015 divendres 009

Un centenar de persones han assistit als primers actes del tercer Tiana Negra.

 

Un cap de setmana negra

Tiana viu immers en un cap de setmana negre. Dos dies carregats de literatura que, segons experts, s’han convertit en l’entrada a l’any literari d’aquest gènere.

Escriptors de tot Catalunya i, fins i tot, d’altres territoris com València tenen cita al poble. Jaume Benavente, Xavier Aliaga, Lluís Llort, Marc Moreno, Montse Sanjuan, Margarida Aritxeta o Anna Maria Villalonga són algunes dels noms que destaquen. També el de Sebastià Bennassar, escriptor i director d’aquest festival des de la seva primera edició.

També hi participen els editors, part essencial de les publicacions de les diferents novel·les. Així doncs hi prenen part els responsables d’empreses editorials com Meteora o Crims.cat. Jordi Fernando, de Meteora, destaca que es tracta d’un festival únic.

El Coro participa al Tiana Negra
El Coro participa al Tiana Negra

A banda dels experts, hi ha lloc per a tothom amb opcions de tota mena: des de l’entrega d’un premi, projeccions de reportatges, presentacions de novetats, combats de boxa literaris, taules rodones o actuacions. Les entitats del poble també hi participen, amb els grups de teatre amateurs i el Coro.

 

I tot va començar l’any 2013…

El Tiana Negra va néixer l’any 2013 després d’una trobada on van coincidir l’escriptor Sebastià Bennassar i l’alcaldessa Esther Pujol. Bennassar, en una taula rodona, parlava de la poca visibilitat que té la novel·la negra escrita en català. Segons l’escriptor mancaven festivals i l’alcaldessa va tenir clar que Tiana seria un bon lloc per donar resposta a aquesta inquietud d’aquests autors.

El Coro al Tiana Negra
El Coro al Tiana Negra

 

La primera edició va ser l’any 2013 i al 2014 el festival ja es va ampliar amb 12 activitats. En total hi van passar 500 persones. Aquest 2015 ha continuat creixent i, segons els organitzadors, algunes propostes han quedat fora del programa. Tant els escriptors com l’alcaldessa i la regidora de cultura de Tiana confien que aquest esdeveniment segueixi sumant edicions.