Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Pacte per a la Mobilitat Sostenible del Maresme: l’adaptació de la comarca a la fi del peatge de la C-32

El Departament de Territori i Sostenibilitat i el Consell Comarcal del Maresme han posat les bases per adaptar el territori a la nova mobilitat que esdevindrà a partir de l’agost de 2021, amb la fi de la concessió de la C-32 i l’eliminació definitiva del peatge, el més antic de l’Estat.

El passat divendres 2 d’octubre van aprovar el Pacte per la Mobilitat Sostenible del Maresme, que recull 32 actuacions a realitzar amb un horitzó temporal de cinc anys que responen a aquest nou context. El Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va explicar que aquest nou escenari donarà pas a la “mobilitat 3.0”:

 

En total, les actuacions requeriran una inversió de 430 milions d’euros. D’aquests, 236,3 provindran del Departament de Territori i Sostenibilitat i 171,9 d’altres administracions com la Diputació de Barcelona, ADIF o els Ajuntaments de la comarca.

Unes actuacions que s’inscriuen en 4 eixos diferents: l’ordenació del territori i infraestructures, la gestió de la mobilitat sostenible i els serveis de transport públics, noves tecnologies i medi ambient i sostenibilitat.

Així doncs, entre les principals accions que es duran a terme es troben garantir la connectivitat de tots el pobles amb l’autopista, millorar la xarxa local per als desplaçaments interurbans, transformar la carretera N-II en una via cívica, fomentar la connectivitat a peu o en bicicleta i millorar l’oferta i el temps de viatge en transport públic.

Segons el Consell Comarcal del Maresme, totes aquestes actuacions comparteixen l’objectiu d’avançar cap a la sostenibilitat del territori en un marc d’emergència climàtica. S’ha calculat que suposaran la reducció del 13% de les actuals emissions de CO2 i al voltant del 25% de les emissions d’òxids de nitrogen i altres partícules.

El portaveu de la plataforma ciutadana Preservem El Maresme, Antoni Esteban, va dir en declaracions a Ràdio Premià de Mar que aquest Pacte era un primer pas per millorar la comarca, però que desconfiaven “de la voluntat real de l’administració autonòmica” a causa dels incompliments pel que fa a actuacions i inversions que la coordinadora ja ha denunciat en el passat.