Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Punt Lila: què és i com actuar davant d’una agressió masclista o lgtbifòbica

El Parc de l’Antic Camp de futbol acollirà durant la nit i matinada del divendres 16 i dissabte 17 de setembre els concerts de la Festa Major de Sant Cebrià. Divendres serà el torn de Lildami i Antifaç de Gala, mentre que dissabte es comptarà amb la música de l’Orquestra Marinada, DJ Isidre i l’Orquestra Mitjanit.

Serà, doncs, un espai d’oci nocturn on s’instal·larà el Punt Lila de la Festa Major, que estarà en funcionament des de la mitjanit fins a les cinc de la matinada, i diversos punts itinerants de prevenció i reducció de riscos de la Creu Roja.

L’Edurne, coordinadora del servei de Punts Liles de la cooperativa Cúrcuma, entitat encarregada de gestionar el Punt Lila de la Festa Major, ens explica com elles enfoquen aquest servei des d’una mirada feminista, comunitària, interseccional i antiracista:

 

Però quines són exactament les funcions d’un Punt Lila? L’Edurne diu que, principalment, hi ha tres. La primera és la de transmetre el missatge que es vol comptar amb una festa lliure de violències masclistes i lgtbifòbiques:

 

En aquesta línia, el passat 7 de setembre entitats i responsables de les barres de la Festa Major van realitzar una formació contra les violències sexistes durant els actes de la festa.

La segona funció és la de la prevenció i sensibilització:

 

La tercera és, potser, la més coneguda, la de l’acollida i acompanyament davant d’una agressió masclista:

 

Tenint en compte això, doncs, si durant la Festa Major algú és víctima d’una agressió masclista o lgtbifòbica, quins passos ha de seguir? L’Edurne explica què ha de fer si l’agressió es produeix durant l’horari del Punt Lila:

 

Si l’agressió es produeix fora dels horaris del Punt Lila, aquesta és la seva recomanació:

 

L’Edurne recorda que les persones que siguin testimonis d’una agressió també es poden adreçar a aquest servei:

 

Per últim, l’Edurne vol transmetre un missatge de calma davant dels episodis de punxades que s’han produït aquest estiu, un fenomen que defineix com a “real però minoritari” i que crea un clima de terror sexual que acaba coartant la llibertat de les dones: