Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Quin fred que fa!

Fa fred: és un fet sense discusió. I Tiana, òbviament, no se n’ha escapolit: el poble, com la resta del país, està invaït de ple per l’onada de fred siberià que ha arribat a la Península aquesta setmana. Aquest matí, a molts dels infants que entraven a l’escola no se’ls veia més que una part del rostre de tan tapats com anaven.

Ha calgut ajustar-se bé bufandes, guants i gorros per sortir de casa a pocs graus per sobre dels zero. Ho comenta aquesta iaia, que acompanyava els seus néts a l’escola:

 

Un dels col.lectius que pateix més rigorosament l’intens fred d’aquests dies és el de les persones que treballen al carrer, per exemple aquest membre de la brigada de neteja de Tiana:

 

DSC_0069

Col.lectius més vulnerables

Els avis i àvies, juntament amb els infants molt petits, són col.lectius especiament vulnerables al fred viu. Força persones grans de Tiana no tenen calefacció: viuen en cases antigues o menys acondicionades i, per això, s’escalfen amb radiadors o calefactors. N’hi ha molts que ho fan, també, amb estufes de butà: és el cas de la Inés, que ens explica què fa quan fa molt de fred, com aquests dies:

 

DSC_0086

Durant les onades de fred, des de Serveis Socials municipals no es fa un seguiment més exhaustiu que la resta de l’any, han explicat a La Local. I és que els dos treballadors familiars d’aquest servei ja estan pendents cada dia de les persones grans del poble, especialment aquelles que viuen soles, a través del SAD, el servei d’Atenció Domiciliària.

La Brigada municipal, per la seva banda, disposa de sacs de sal per si calgués escampar-la pel municipi en cas que hi hagués glaç o molta neu a la via pública.

A les escales del Casal, aquest dimecres a primera hora, hi ha calgut posar-hi sal ja que els bassals que es fan després de regar s’havien glaçat.

casal glaçat

Recomanacions generals en episodis de fred intens:

– Tingueu previstos llocs o sales amb calefacció en cas que sigui necessari el seu ús.
– Identifiqueu les persones més vulnerables i els grups de risc:
– Nadons, gent gran i persones amb malalties cardiorespiratòries.
– Persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat.
– Persones sense llar.
– Persones grans sense xarxa social i/o amb pocs recursos.
– Recomaneu als ciutadans que tinguin cura dels familiars i veïns majors de 75 anys que viuen sols o   estiguin en una situació de vulnerabilitat.
– Activeu el Pla d’Actuació Municipal en cas necessari.

–  Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar       els carrers, com regar o fregar.
– Compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar persones i vehicles. Les plaques de gel acostumen a fromar-se a les zones més ombrívoles.
– No ingeriu alcohol: dóna una falsa sensació de calor.
– Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Si feu esforços físics intensos, correu el perill de patir una lesió.