El col·lectiu d’estudiants universitaris ha estat un dels que darrerament s’ha fet sentir. Han criticat que hagin de fer molts exàmens de manera presencial després d’haver fet pràcticament tot el curs de forma virtual. Per la seva banda, les universitats defensen que els espais no són susceptibles de contagis i que són segurs, però s’han trobat amb les queixes de l’alumnat i alguns han buscat solucions consensuades. És per això que hem parlat amb 6 estudiants universitaris de Tiana perquè ens expliquin com han fet el primer semestre i com s’han acabat adaptant els exàmens.
Ja d’entrada aquest curs s’havia plantejat dins d’una excepcionalitat que contemplava la virtualitat en cas d’empitjorament de les dades, com ha acabat passant. Per tant, ens trobem en un punt comú de tots els estudiants qüestionats i és que, d’una manera o altra, tots van començar el curs amb un sistema en què, o bé hi anaves una setmana sí una setmana no, o bé un dia sí un dia no. Aquesta semipresencialitat només va durar fins a l’octubre que va ser quan es va anunciar que s’eliminessin les classes presencials.
A partir d’aquest moment les classes es fan online i arribem al gener que és quan comencen els exàmens. És aquí on neixen els conflictes i les queixes de les estudiants i les diferències entre la manera de fer d’unes universitats amb altres. Per exemple, l’Àlex Lafuente, estudiant de Turisme a l’Escola Universitària Formatic Barcelona (EUFB), un centre adscrit a la Universitat de Girona, explica que un cop es va decretar la virtualitat total, ja els van avisar que els exàmens també serien online.
Però d’altra banda, l’Andrea Romera, estudiant de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), comenta que estan fent exàmens presencials i denúncia que no és compatible fer-los quan han tingut classes online:
A més també considera que no es compleixen del tot les mesures quan els estudiants s’acumulen als passadissos i sobretot, denuncia que hagin d’agafar el transport públic en un moment com aquest.
Dos casos interessants que ens hem trobat són el del Roger Salvador, estudiant de Medicina a la Universitat de Barcelona (UB) i l’Andrea Asian, estudiant de Fisioteràpia a les Escoles Universitàries Gimbernat. Són dos graus que requereixen pràctiques i que s’han trobat amb dificultats.
Pel que fa al Roger, un fet important que destaca i agraeix és que han pogut mantenir les pràctiques als hospitals, tot i que els hi han reduït al 50%. Però els exàmens, menys un, són presencials:
D’altra banda, l’Andrea Asian explica que han mantingut la presencialitat de les pràctiques prenent les mesures necessàries. I com els dos casos anteriors, ella també està fent els exàmens presencials, tot i que amb més mesures:
Un cas diferent dels anteriors perquè han aconseguit que els exàmens siguin online és el que ens hem trobat amb una estudiant del grau de Màrqueting, Publicitat i Relacions Públiques a l’ESERP, centre adscrit a la Universitat de Vic. Explica que en un inici es van plantejar perquè fossin presencials, però al final no ha estat així:
Remarca que la queixa va sorgir al fet que a l’inici del curs els van comunicar que la universitat estava preparada per fer els exàmens online evitant que poguessin copiar i altres incidents. És per això que les estudiants van decidir tirar endavant amb la recollida de signatures, a més d’exposar motius com el d’exposar-se a anar en transport públic i després coincidir amb estudiants que tampoc són grup bombolla dins d’una classe, sabent que tenien prevista l’opció de fer exàmens a casa.
I per últim hem parlat amb l’Ainhoa Rodríguez, estudiant del mateix grau, però en diferents horaris cadascuna, i que aporta un altre tipus de queixa. D’entrada ens deixa un titular dient que la incertesa i la mala gestió han estat els problemes de la universitat. Explica que començava el dia 8, i el dia 6 encara no sabia si els faria virtualment o de forma presencial. Van acabar sent online, però denuncia la manera en què s’estan fent:
Així doncs, hem pogut veure diferents situacions a diferents universitats. Les queixes de l’alumnat se centren principalment en la presencialitat dels exàmens havent fet tot el curs de manera virtual. Amb l’època d’exàmens ja començada, s’esperen pocs canvis d’ara endavant.