Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Rosa Regàs torna a Tiana 50 anys després

Rosa Regàs havia estiuejat durant anys a la casa que el seu avi tenia a Tiana i es va casar fins i tot a la Sala Albéniz, on ha tornat aquest dijous. L’escriptora recorda amb nostàlgia que “havia de celebrar la boda a casa els meus avis, però aquell dia plovia molt i ho vam acabar celebrant al Casino”, el que actualment és la Sala Albéniz del Casal de Tiana. De la vila recorda les seves amistats, els Besagoda o els Gargallo, entre d’altres. A la memòria encara té les imatges de la seva infantesa i d’una Tiana petita i entranyable. Segons la mateixa escriptora actualment la troba totalment desconeguda.

 

Rosa Regàs a la Sala Albéniz del Casal de Tiana
Rosa Regàs a la Sala Albéniz del Casal de Tiana

Explica que des del any 1963 no havia anat a la masia de Can Marí, no havia tornat a Tiana. Una vila que va marcar la seva infància i tota la seva trajectòria. En declaracions a La Local deia que: “Els estius de la meva infància els he passat aquí i això marca molt. Quan sento el tercer i el quart concert de piano i orquestra de Bethoven només faig que pensar amb en Joan Besagoda”.

 

“Can Regàs té unes baranes lletgíssimes”.

En el dia que ha estat a Tiana ha tingut ocasió de passar per Can Regàs, el que era casa dels seu avi Miquel Regàs Ardebol, molt famós com a gerent de l’Hotel Colon i que en morir l’any 1965,  qui va deixar la casa d’herència a l’església. La Rosa Regàs explica: “Ho va deixar tot als capellans i als frares, amb la condició de que no es venguéssin la casa i hi féssin una residència per a gent gran… els capellans només tenir-la ja se la van vendre”. Al preguntar-li si ha tingut ocasió de veure la casa, l’escriptora ha dit que sí.

 

Imatge de Can Regàs
Imatge de Can Regàs

El seu llibre ‘Luna Lunera’ (1999), guanyador del premi ciutat de Barcelona, recorda els estius de la Ròsa Regàs a Tiana, però narrat com a novel·la i no com a memòries. En ell, el personatge principal és una nena que explica les vivències d’ella i dels seus 4 germans i de com passaven l’estiu amb el seu avi. Una novel·la que evoca tot el seu record a Tiana, un poble que li ve a la ment molt sovint.

 

Sobre el perquè va escriure aquesta novel·la la mateixa escriptora deia que és part molt important de la seva vida.

 

Sobre el fet de la seva infància publicarà un altre llibre aviat que es dirà ‘Seny i Rauxa’, que ja està escrit per a l’editorial Ara Llibres. Aquest serà com un primer capítol de les seves memòries i Tiana segurament hi tornarà a ser present.

 

La darrera visita de Regàs al poble
Regàs ha visitat aquest dijous Tiana en el marc de les jornades de l’Aula d’Extensió Universitària de l’escola d’adults TIMÓ de Tiana i Montgat, on ha parlat de la seva vida literària i personal, de les més de 25 novel·les que porta escrites.