Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Sala Albéniz: de la donació de 48.000 euros fins al cessament del regidor Mateu Hernández

Junts per Tiana va realitzar en el ple d’aquest mes d’abril una bateria de preguntes per conèixer més detalls sobre el projecte del cinema a la Sala Albéniz i les obres d’instal·lació d’un cablejat en aquest equipament municipal.

L’agrupació havia entrat per registre, el passat 9 de març, una petició de ple extraordinari per tractar aquest tema, però des de secretaria es va avisar que les firmes no eren vàlides i es va demanar, l’11 de març, un requeriment d’esmena. Des de Junts justifiquen que “amb la demora, l’alcaldessa aconsegueix que el ple ordinari es faci abans que l’extraordinari i, davant aquesta situació, Junts per Tiana deixa congelada la petició”.

És per això que han traslladat la gran majoria de preguntes al ple d’aquest abril. Resumirem els episodis clau i inclourem els nous detalls que va donar el regidor Jaume Darbra arran de les preguntes formulades.

El 30 de novembre, el regidor Mateu Hernández va entrar a registre la seva proposta de donació, per valor d’uns 48.000 euros, d’uns “equips i instal·lacions audiovisuals i acústiques per a la Sala Albéniz i així poder-hi programar cinema”. Allà, el regidor proposava “aprofitar els treballs per a la instal·lació de l’aire condicionat que s’hi estan fent” per fer-hi també aquesta.

Segons s’explica a la nota de premsa que anuncia el cessament del regidor, amb anterioritat a aquest registre, ell ja havia encarregat  “a títol personal o bé de la mercantil TORCA INDUSTRIAL SA” el projecte per a la instal·lació del cinema a la Sala Albéniz “on apareix l’Ajuntament de Tiana com a promotor”, sense disposar de cap autorització de l’equip de govern “per tal que hi figuri el nom del consistori”.

La nota de premsa també explica que, arran de l’entrada d’aquesta proposta al registre municipal, tot l’equip de govern va reiterar la seva negativa a acceptar aquesta donació perquè no ho trobaven ni èticament ni moralment justificat, tenint en compte la regidoria que ostentava. A més, afegeix, el projecte del cinema estava dintre dels pressupostos participatius.

Tal com va confirmar el mateix regidor en el ple de març, del 14 al 22 de desembre es produeixen els treballs d’estesa de cables. Unes obres que es desenvolupen “sense que prèviament s’aprovés el projecte preceptiu, ni es disposés de control tècnic municipal ni, per, per tant, de les autoritzacions preceptives”, segons es va explicar des del consistori.

Darbra va confirmar que “ningú de l’equip de govern actual ni cap òrgan col·legiat de l’Ajuntament va autoritzar les obres, per aquest motiu es va incoar un expedient per esbrinar els esdeveniments ocorreguts”.

Segons Darbra, “ni l’alcaldessa ni l’equip de govern, ni tan sols la seva sòcia de partit, sabien que les obres havien començat el dia 14”. És per això que va respondre que “no podien ordenar aturar unes obres que no sabien que s’estaven realitzant”. A la pregunta de quins regidors sabien que anaven a produir-se les obres, el regidor va respondre que no farien cap comentari al respecte.

El portaveu de Junts per Tiana, Isaac Salvatierra, va dir que “no ens cap al cap que l’alcaldessa no tingués coneixement d’una obra pública a un equipament municipal”. Darbra va especificar que no era una obra pública, sinó que havia sigut “una obra privada en un espai públic, que és molt greu i per això s’ha obert un expedient”.

A més, va assegurar que desconeixien “qui tenia les claus i qui era la persona autoritzada a obrir la sala quan es van fer les obres, donat que per aquelles dates les obres de climatització es trobaven aturades”.

Sobre el perquè consta l’Ajuntament de Tiana com a promotor de l’obra del cine en el pla de seguretat i salut i en la comunicació d’obertura del centre de treball registrada al Departament de Treball, Darbra va dir que “això forma part d’un expedient que es troba en fase d’instrucció i no podem donar cap informació”.

Des de Junts per Tiana han destacat la coincidència temporal entre el cas de l’entrada de vots pels pressupostos participatius per part de l’alcaldessa a la plataforma Decidim que el regidor havia recollit via WhatsApp i que li havia fet arribar mitjançant un full de Word, el diumenge 13 de desembre, i l’inici de les obres.

Darbra va defensar que, aquell dia, es van entrar les votacions de 20 persones diferents, i que la gran majoria, 19 d’elles segons recollia el full de Word al qual va tenir accés Junts per Tiana, havien votat pel cinema, però no totes. A més, assegura que no es va vulnerar “cap procediment de votació regulat en un decret”, ja que, “per motiu de la Covid-19 s’havia proposat un altre sistema com van ser les butlletes de votació”.

Quan es va anunciar el cessament del regidor Mateu Hernández, l’alcaldessa Marta Martorell va assegurar que, fins al 21 de gener al vespre, no sabia que s’havien dut a terme aquestes obres. L’endemà, el dia 22 de gener, va convocar una reunió amb tot l’equip de govern, el secretari i l’arquitecte municipal. Allà és on el regidor confirma la realització dels treballs, que TORCA INDUSTRIAL SA ha fet els pagaments, un al novembre i l’altre al mes de gener, i que s’ha desenvolupat un CAE (Coordinació d’Activitats Empresarials).

El mateix 22 de gener es signa un decret d’alcaldia on s’aparta temporalment al regidor de les seves funcions en matèria de planejament, gestió i disciplina urbanística, projectes d’urbanització i el seu seguiment i supervisió; obres públiques; patrimoni públic del sòl i habitatge, accessibilitat i habitatge.

Darbra va dir que estaven “absolutament tranquils” de l’actuació de l’alcaldessa i l’equip de govern perquè “quan ens vam assabentar que el regidor havia actuat sense autorització se li van abocar les competències”.

El 12 de març es produeix el cessament definitiu del regidor Mateu Hernández a causa de les noves informacions que obté l’equip de govern durant la visita presencial que té lloc l’11 de març a la Sala Albéniz. A la nota de premsa s’explica que aquestes informacions “són del tot incompatibles amb la avocació de funcions que tenia el Sr. Mateu Hernández, entre d’altres una visita d’obres que va realitzar el passat 4 de març”.

El 14 de març, Junts per Catalunya Tiana anuncia la seva sortida del govern municipal després que la seva assemblea decidís per unanimitat el mateix 12 de març sortir-ne “de manera immediata” i trencar el pacte que tenien amb ERC.