Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Sala Albéniz: què ha passat amb el projecte del cinema i la instal·lació d’un sistema de so

A l’inici de cada ple, abans de començar a debatre els punts de l’ordre del dia previstos per aquella sessió, s’aproven tant l’acta de la sessió anterior com els assumptes de tràmit. Aquest últim sol recollir els decrets que s’han tirat endavant en el darrer mes.

El ple del passat mes de febrer va incloure, entre aquests decrets, l’avocació de la delegació especial atorgada en diverses matèries al regidor Mateu Hernández, amb data del 22 de gener. Aquestes matèries eren el planejament, la gestió i la disciplina urbanística; els projectes d’urbanització i el seu seguiment i supervisió; les obres públiques; el patrimoni públic del sòl i habitatge; l’accessibilitat i l’habitatge social.

El mateix decret d’Alcaldia justificava aquesta avocació perquè “en l’exercici d’aquesta delegació han succeït darrerament tot un seguit de fets que cal aclarir degudament”, sense especificar quins havien sigut. És per això que el grup municipal de Junts per Tiana va preguntar al ple d’aquest mes de març per què des d’Alcaldia es van retirar aquestes funcions.

L’alcaldessa, Marta Martorell, va respondre que es va fer per esclarir els fets de la instal·lació d’un sistema de so a la Sala Albéniz “sense l’aprovació del projecte previ perceptiu”:

 

Segons va confirmar un dels tècnics de l’equipament a Línia Nord, aquesta instal·lació indicaria que “es tractaria d’una primera actuació per al muntatge d’un futur cinema a la sala.” Un cinema que ja va ser motiu de polèmica durant la fase de votació dels pressupostos participatius. Salvatierra va dir que a poc a poc anaven sortint elements nous per completar tot el que havia passat:

 

Tot i això, el portaveu de l’agrupació d’electors va llegir com, a l’escrit mensual que el grup de Junts per Catalunya Tiana havia publicat a la revista municipal, s’havia assegurat que Hernández ho havia comentat “verbalment” a altres regidors i que Hernández volia pagar el cost de la instal·lació a través d’una donació que no ha estat acceptada per part del consistori:

 

Davant d’aquests fets, des de Junts van voler saber qui més sabia de la intenció d’Hernández i com s’han contractat les obres, afegint que no triguessin un mes a tornar a respondre:

 

Relacionat amb això, des de l’agrupació d’electors també van voler saber sobre quina data es va fer aquesta instal·lació tècnica a la Sala Albéniz. El mateix regidor, Mateu Hernández, va respondre que s’havia realitzat entre el 14 i el 22 de desembre.

Davant d’aquesta resposta, el portaveu de Junts per Tiana va recordar que la polèmica per la petició de vots que va fer el regidor a través de WhatsApp va tenir lloc un dia abans, el 13 de desembre, i que aquestes dates s’haurien de comprovar amb un peritatge:

 

El projecte del cinema a la Sala Albéniz era un dels 12 finalistes de la fase de votació dels pressupostos participatius, que havia començat a principis de novembre i finalitzava el dimarts 15 de desembre. El diumenge 13 de desembre, però, Junts per Tiana va publicar un comunicat on explicaven que havien rebut “diverses queixes de veïns i veïnes de Tiana” a causa d’un missatge que un dels regidors de l’equip de govern havia difós per diversos grups de WhatsApp aquell mateix dia.

En ell, el regidor Mateu Hernández explicava que el dia 15 s’acabaven les votacions als pressupostos participatius, que tenien “l’oportunitat de tenir cine a Tiana” i que si tenien dificultats per votar, que li diguessin el nom, cognoms, DNI i data de naixement.

Per esclarir els fets, l’oposició va demanar un ple extraordinari, que es va celebrar el 30 de desembre. Allà, el regidor va explicar el que dies abans havia publicat en un comunicat: que el text estret només era una part de tot el que havia enviat i que el seu objectiu no era manipular la votació sinó facilitar-la “donada la dificultat tècnica i de procediment de fer-ho”.

En aquest mateix ple, l’alcaldessa va explicar que ella, com a regidora de Participació Ciutadana, era la que tenia accés a la plataforma Decidim com a administradora i que va ser ella la que havia entrat les dades, perquè el regidor li va dir que tenia el consentiment exprés de les persones que li van fer arribar el sentit del seu vot.

A més, des de l’equip de govern es va decidir allargar el procés de votació fins al divendres 22 de gener per “garantir al 100% que els participants que ho desitgin puguin verificar el sentit del seu vot entrant ells mateixos a la plataforma Decidim sigui quina sigui la modalitat en què va estar emès.”

Finalment, però, el projecte del cinema s’ha retirat del llistat de projectes. Aquest dilluns 1 de març l’Ajuntament de Tiana ha donat a conèixer els resultats d’aquesta fase de votació, que han donat per guanyador el projecte d’ampliació de la Llar de Persones Grans amb 204 suports.

Segons informava el mateix consistori, però, “la informació rebuda per l’equip de govern coincidint amb el tancament del procés” i la concessió de la subvenció del Programa de Foment del Patrimoni Cultural de l’AMB ha fet que decidissin retirar-lo d’aquí i tirar-lo endavant a través d’aquest cofinançament.

Així doncs, amb els 100.000 euros de pressupost disponibles pels projectes més votats es podran tirar endavant 6 d’ells. A part de l’ampliació de la Llar, també es podran fer les iniciatives de Tiana amb els emprenedors i Tiana amb els artistes, la prova pilot de la il·luminació sensorial a diferents carrers de Tiana, les bandes reductores de velocitat al passeig de la Vilesa i la instal·lació d’un piano a la Sala Albéniz.

Els pressupostos participatius han tingut el 5% de participació del cens, amb 373 vots emesos i 1.237 suports a les diferents propostes.