El Tiana Negra, que se celebra al poble els propers 22 i 23 de gener, ja porta quatre anys a les seves esquenes. Una xifra que pel mateix director del festival, Sebastià Bennasar, semblava impossible d’assolir quan va començar la primera edició. A més, Bennasar assegura que cada vegada hi ha més autors i editorials que volen participar-hi i que, de fet, molts d’ells ja adapten les seves dates de publicació per poder estar presents al Tiana Negra.
El director del festival té molt clar quin és l’element que ha permès que, any rere any, hagin guanyat força i s’hagin consolidat com una de les principals cites del gènere negre arreu de Catalunya. Per Bennasar, el responsable d’aquest fenomen ha estat, sense cap dubte, la voluntat de renovació del Tiana Negra i la motivació dels organitzadors per obrir-se a noves idees.
Això és fa visible, per exemple, en el fet que “cap dels autors ha participat en més de dues edicions del festival”. Una dada que, a més, evidencia l’àmplia producció de novel·la negra que hi ha en català. Però, a part d’això, enguany també s’han incorporat noves activitats.
És el cas, per exemple, de l’autobús negre que aquest any portarà gent des de Barcelona i, després, els tornarà a la capital. Segons Bennasar, l’objectiu que persegueixen amb aquesta iniciativa és que no es perdi l’aire de familiaritat del festival. Així, els visitants es quedaran tot el dia a Tiana i, previsiblement, la conversa amb els autors es traslladarà més enllà de les taules rodones. A més, el director del festival assegura que, dins de l’autobús, hi haurà alguna sorpresa.
Així mateix, en aquesta edició del Tiana Negra també s’han incorporat algunes activitats complementàries, fora dels dos dies centrals del festival. El dilluns 14 de desembre, per exemple, el Sebastià Bennasar va realitzar un taller d’escriptura amb les alumnes de l’Institut de Tiana i el diumenge 24 de gener està prevista una ruta per la Barcelona negra com a gran cloenda.
Tot i així, segons Bennasar, aquest gran procés de renovació que intenten realitzar cada any també suposa “un factor de risc” perquè, a nivell logístic, suposa que l’organització s’hagi d’enfrontar a situacions noves en cada edició.
Malgrat tot, Sebastià Bennasar considera que assumir aquests petits riscos és necessari per mantenir cada any l’atenció sobre el festival i perquè el públic “no s’avorreixi”. De fet, creu que la renovació també és un element necessari per la direcció del Tiana Negra i, per això, creu que en algun moment s’haurà de fer un canvi de director.
Bennasar reconeix, però, que li agradaria arribar, com a mínim, a la cinquena edició per poder fer “els números rodons”. De fet, ha assegurat que ja està pensant en què faran, tot i que encara no pot avançar res.