Sebastià Bennasar és un escriptor apassionat de la literatura negra en català que, fa cinc anys, va decidir crear un festival sobre aquest gènere amb el suport del govern municipal de Tiana. Ara, el Tiana Negra, ja s’ha guanyat un lloc privilegiat entre els festivals de novel·la policíaca de Catalunya. Però Bennasar assegura que, al 2011, ni tan sols s’havia imaginat que la primera edició pogués funcionar tan bé com ho va fer.
Fent balanç d’aquests cinc anys de vida del festival, el seu director considera que han assolit tres fites importants. En primer lloc, augmentar la visibilitat del poble en el panorama cultural català, on s’ha convertit en un referent del gènere negre. Però, segons Bennasar, el Tiana Negra també ha estat essencial per fer visibles als autors del gènere policíac que escriuen en llengua catalana.
Tot i així, el director no s’enganya i assegura que encara s’ha de fer molta més feina per promocionar el català.
El tercer i últim objectiu que s’ha complert, d’acord amb les paraules de Bennasar, és que s’ha aconseguit “crear afició pel gènere a la pròpia Vila de Tiana”. Segons el director, si no fos per aquest element, el festival no hagués assolit la popularitat que té ara.
Però l’èxit d’assistència de les anteriors edicions no convida als organitzadors del festival a fer-lo més gran. Bennasar assegura que el Tiana Negra ha arribat a un punt en el qual “no poden créixer més”, especialment en nombre de dies, perquè creuen que això faria que el festival perdés el seu “component d’humanitat”
Pel director, part de l’essència del Tiana Negra és que els lectors es puguin “prendre un cafè” amb els escriptors si així ho volen. Un element diferenciador que no estan disposats a perdre.
Bennasar destaca, però, que el festival tampoc es pot reduir, ja que sinó molta gent que vol participar s’hauria de quedar fora.
Tot i així, el cinquè aniversari del festival si que inclou diferents canvis i noves activitats i propostes. Per exemple, en aquesta edició, les taules rodones de les novetats literàries s’arreplegaran al voltant de temàtiques concretes per afavorir la interacció entre els autors.
La novetat més destacada, però, és la cadira d’orelles. Un interrogatori literari on es podrà parlar amb Rafael Vallbona, Salvador Balcells, Lluís Llort i Jordi de Manuel, amb només un minut per resposta.
A més, tots els espais musicals que hi havia durant el festival, enguany es concentren en una única activitat: “Música, mestre”. I també s’emetrà el primer capítol de Nit i dia, la sèrie de TV3. Dos espais, musical i audiovisual, que segons Bennasar s’han mantingut durant tots aquests anys per demostrar que el gènere negre “transcendeix la literatura”.
El desig del director del festival per aquesta cinquena edició és que “tot vagi bé”, però reconeix que li faria especial il·lusió que l’homenatge al mallorquí Antoni Serra pogués “omplir la sala”.