Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

El llamp del 31 de juliol va espatllar els principals equips de Ràdio Tiana

Màrius Caralt és el tècnic de ràdio amb qui l’Ajuntament de Tiana ha contactat per tal que es faci un segon informe tècnic sobre l’impacte que va tenir el llamp que va caure a Ràdio Tiana el passat 31 de juliol a les 21.25h.

L’informe explicarà detalladament què va passar i quines conseqüències en patirà l’emissora i, de rebot al tractar-se d’una ràdio pública, l’Ajuntament.

La Local – Ràdio Tiana ha pogut parlar amb ell aquesta tarda. Segons explica, el llamp va entrar per la torre de comunicacions de l’Ajuntament, que ja estava debilitada feia temps. De fet, se n’havia fet i entregat un informe per tal que l’Ajuntament en fes un manteniment que no s’havia arribat a dur a terme.

IMG_7428

El fet que el llamp entrés per la torre de comunicacions va provocar un petit incendi a la centraleta de la ràdio i a part del cablejat de la xarxa informàtica. A més a més, la descàrrega elèctrica va afectar diversos PCs de la redacció, entre d’altres, els PCs d’àudio que són els encarregats de generar la continuïtat de l’emissió de programes.

A banda de tot això, també es van veure afectades les línies telefòniques i Internet i la telefonia interna dels estudis.

Centraleta de Ràdio Tiana

Segons el tècnic extern, “tots aquests sistemes es poden reparar tot i que és possible que, degut a l’antiguitat d’alguns d’ells, ja no se’n trobi al mercat i se n’hagi de comprar de nous”. Alguna d’aquestes reparacions seria, per exemple, la del transmissor i el sistema d’unitat mòbil juntament amb els equips de baixa freqüència que estiguin afectats.

 

Les afectacions més importants

Els danys més importants els han rebut l’antena d’emissió i la receptora de la unitat mòbil, cosa que fa que actualment Ràdio Tiana no pugui emetre. Caralt explica que “el llamp va entrar pel cablejat d’emissió fins al transmissor i va provocar una descàrrega al mateix transmissor i a la taula del Control 2, que en aquell moment estava emetent”. També va afectar al control central de la ràdio.

ràdio (56)

L’afectació d’aquests aparells és tan ample que “caldrà substituir totalment el cablejat de radiofreqüència de la torre d’emissions afectada i l’antena d’emissió i la de recepció de la unitat mòbil”.

El cost total de sanejar Ràdio Tiana podria ser d’uns 10.000€ aproximadament.

 

Situació actual de Ràdio Tiana

Màrius Caralt comenta que “com que encara no s’ha reparat res i no se sap si algun dels aparells ha quedat més malmès, el més convenient seria aturar-ho tot”. Tot i que remarca que, en principi, es podria reparar quasi tot l’equip sense haver de comprar tot el material nou, aconsella “agafar peça per peça i comprovar què funciona i què no”, és a dir “sanejar-ho tot”.

IMG_0219

Conclou, que el temps que Ràdio Tiana trigarà en tornar a la normalitat dependrà bàsicament de la rapidesa de l’adminstració en engegar el procés de reparació. No descarta proposar “muntar un pla d’emergència per posar en marxa una emissora provisional que emeti per Internet a través de l’Ajuntament”.