Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Silvestre Vilaplana: “La novel·la negra reflecteix la societat sense cobrir vergonyes”

Enguany, el Tiana Negra tornarà a entregar el Premi Memorial Agustí Vehí. Un guardó que pretén reconèixer el treball dels autors del gènere negre en català i que permet que els seus llibres arribin als prestatges de les botigues. El guanyador d’aquesta cinquena edició encara és un misteri, però l’any passat l’obra premiada va ser Els ossos soterrats, del valencià Silvestre Vilaplana.

Vilaplana assegura que va rebre el premi amb “molta alegría” i “certa sorpresa”. A més, destaca que la victòria li va servir per trobar-se amb un festival fantàstic ple d’activitats i de gent molt amable, que vivia la novel·la negra amb la mateixa passió que ell.

 

Però les alegries per l’autor no van acabar després del festival. El valencià considera que el procés que ha viscut la seva novel·la després de rebre el Premi Memorial Agustí Vehí també ha estat “molt bonic”.

 

El seu llibre se centra en dues històries paral·leles. D’una banda, en la vida de cinc homes que van morir executats després de la guerra civil. D’altra banda, en la lluita d’una arqueòloga per destapar una fossa comuna i en tots els impediments que li sorgeixen pel camí.

Segons Vilaplana, amb aquesta temàtica, ha volgut reflectir el que ell sentia i el que creia que s’havia d’explicar. L’escriptor valencià considera que és “molt injust” que es facin tants esforços perquè no es destapin les fosses comunes i, per aquest motiu, va voler posar el seu granet de sorra perquè es prengui consciència sobre aquest tema.

 

En un aspecte molt més ampli, Silvestre Vilaplana considera que el gènere negre és molt adient per reflectir i destapar les vergonyes més importants de la societat. Segons l’autor, vivim en un món tèrbol que, moltes vegades, “ens converteix a nosaltres mateixos en personatges de novel·la negra”.

 

A més, l’escriptor valencià considera que aquest relat cru de la societat és el que està provocant que, a dia d’avui, la literatura negra estigui vivint un “gran moment” pel que fa al nombre de lectors. La gent, des de la ficció, vol saber quins fils es mouen a la part més fosca de la societat.

 

Però els lectors es divideixen entre una oferta molt àmplia, per això Vilaplana també destaca la rellevància que tenen els premis literaris com el del Tiana Negra. Segons ell, aquests guardons donen visibilitat als autors, de manera particular, però també a tot el món de la literatura.

 

A part de continuar amb la promoció de Els ossos soterrats, Vilaplana publicarà una novel·la juvenil aquesta primavera.